Γιώργος Μπουλούκος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / May 23, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Γιώργος Μπουλούκος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών

Δικηγόροι και Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Συνέντευξη με τον Γιώργο Μπουλούκο,  υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών

1) Πώς λάβατε την απόφαση να κατέλθετε στο στίβο των  εκλογών;

“Η Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο άμεσος και αδιαμεσολάβητος βαθμός διοίκησης, και σχέσης των πολιτών με την κεντρική εξουσία. Στην εποχή της κρίσης που βιώνουμε, όλα θα ήταν περισσότερο εύκολα, αν είχαμε επικεντρωθεί στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που έχει ο καθένας να αντιμετωπίσει στη γειτονιά του. Ακόμη και να καλύψουμε τις αδυναμίες και τα κενά της Πολιτείας.

Σε ό, τι με αφορά, η εμπειρία της ενασχόλησης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου την προηγούμενη θητεία, με έκανε περισσότερο πλούσιο σε εμπειρίες και συνειδητοποιημένο για τη διαδρομή επίλυσης ενός προβλήματος.

Η παρέμβαση πρέπει να ξεκινάει από κάτω. Και στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε μπροστά μας δουλειά».

2) Τι κάνει έναν ελεύθερο επαγγελματία, έναν δικηγόρο, όπως είστε εσείς, να πάρει την απόφαση ενασχόλησης με τα κοινά του τόπου του; Και πόσο δυνατός είναι ο συνδυασμός των δύο στην πράξη;

«Το λειτούργημά μας είναι άμεσο, αδιαμεσολάβητο και ανθρωποκεντρικό. Όλοι έχουμε βιώσει εμπειρίες, μικρές ιστορίες, που μας επέτρεψαν να βλέπουμε διαφορετικά, περισσότερο σφαιρικά και με πληρότητα την πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ζούμε στην πράξη τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στη ζωή μας, μια αναποτελεσματική διοίκηση, ένα προβληματικό κράτος και οι φορείς του.

Πρέπει λοιπόν να παρέμβουμε, δραστήρια και αποτελεσματικά στην… πηγή του προβλήματος. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πετύχαμε ρωγμές στη τζαμαρία της κρατικής κακοδαιμονίας.

Το στοίχημα είναι μεγαλύτερο για την Περιφέρεια Αττικής, ειδικά μετά τις εθνικές τραγωδίες, και το αίσθημα συσσωρευμένης ανασφάλειας που κυριαρχεί σήμερα στην κοινωνία».

3) Πως αξιολογείτε τα πεπραγμένα της μέχρι σήμερα Διοίκησης της Περιφερειά σας;

«Δυστυχώς, η διακυβέρνηση Τσίπρα και οι εκλεκτοί της στην Αυτοδιοίκηση, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό, αφήνουν εξαιρετικά αρνητικό αποτύπωμα.

Τα τελευταία χρόνια, αντί να πάμε μπροστά, πήγαμε πίσω. Σε όλους σχεδόν τους τομείς. Ζούμε μια διαρκή κοινωνική ήττα, που δεν μας αξίζει και πρέπει να ανακάμψουμε εγκαίρως.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι ένα τέτοιο, πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μια χαμηλή πτήση σε επίπεδο προσδοκιών, μια διαχειριστική και γραφειοκρατική αντίληψη για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και δυστυχώς, μια τραγική ανεπάρκεια στη θωράκιση από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

Μαύρισε η ψυχή μας με τα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Και με τη δύναμη που θα μας δώσουν οι πολίτες με την ψήφο εμπιστοσύνης τους, θα δουλέψουμε σκληρά για να διορθώσουμε τη μεγάλη ζημιά που έγινε».

4) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα 3 σημαντικότερα προβλήματα της Περιφερειά σας;

«Στην Περιφέρεια Αττικής ζει το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Τα προβλήματα λοιπόν είναι κοινά και διογκωμένα, ειδικά από τη στιγμή που η απερχόμενη διοίκηση, αλλά και η κυβέρνηση, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά καμία από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις που ταλαιπωρούν τις τοπικές κοινωνίες.

Η Πολιτική Προστασία, η ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη είναι τρεις σημαντικοί παράμετροι, στις οποίες η δική μας παράταξη ως αυριανή διοίκηση θα αφήσει ένα εντελώς διαφορετικό αποτύπωμα, ουσίας, περιεχομένου και αποτελέσματος.

Με συγκροτημένο σχέδιο, υλοποιήσιμο και κοστολογημένο. Από την πρώτη μέρα, αλλά και κάθε μέρα».

5) Ποιες είναι οι κεντρικές προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων;

«Ενίσχυση των πραγματικών αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Η απάντηση είναι κοινή. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε να περιστρεφόμαστε γύρω από την ουρά μας, χαμένοι σε αρμοδιότητες που η μια σκοντάφτει στην άλλη, και στο τέλος όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι.

Οι Περιφερειάρχες πρέπει να αποκτήσουν πραγματική εξουσία στα χέρια τους, ώστε να έχουν τη δύναμη να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών που θα τους έχουν εμπιστευτεί με την ψήφο τους.

Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας, σύγχρονο, επικαιροποιημένο και συμβιωτικό, τόσο με τις διεθνείς πρακτικές, όσο και με τους υπόλοιπους φορείς του κράτους.

Στο μέτωπο της ασφάλειας, δεν μπορούμε πλέον να φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι μας. Ενισχύουμε λοιπόν τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των μικρών εγκλημάτων, που έχουν πολλαπλασιαστεί σε κάθε γειτονιά.

Αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη, ενθαρρύνουμε δράσεις καινοτομίας, από νέους ανθρώπους, με γνώσεις των καλύτερων διεθνών πρακτικών, ώστε να αλλάξει το μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας».

6) Πώς βλέπετε τη συμπεριφορά των πολιτών σε σχέση με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στις γειτονιές της περιοχής σας; Ενδιαφέρονται, ενημερώνονται, συμμετέχουν;

«Οι πολίτες έχουν κινητοποιηθεί μαζικά και ζωηρά για τις εκλογές αυτές, ειδικά σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Νομίζω ότι η κρίση μας απέδειξε ότι, όσο παραμένουμε απόντες και αποστασιοποιημένοι, κανένα πρόβλημα δεν θα επιλυθεί.

Θα περιοριζόμαστε σε μια μίζερη διαχείριση μιας άβολης πραγματικότητας, και τα προβλήματα εκ των πραγμάτων θα επιδεινώνονται, καθώς θα συσσωρεύονται.

 Και φυσικά, είναι περισσότερο απαιτητικοί από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, ζητώντας συγκεκριμένες προτάσεις και εφαρμόσιμες λύσεις».

7) Πώς κρίνετε τη στάση της πολιτείας απέναντι στα ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης στη Περιφερειά σας; Υπάρχει η αναγκαία συνδρομή και συνεργασία; Αν όχι, τι πρέπει να αλλάξει;

«Παρόλο που η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει την κομματική ταυτότητα της σημερινής κυβέρνησης, δεν είδαμε κάποια ουσιαστική συνεργασία προς όφελος των πολιτών.

Ευτυχώς για τους Έλληνες συνολικά, αλλά και τους κατοίκους της Περιφέρειας Αττικής πιο συγκεκριμένα, είναι απερχόμενες και οι δυο διοικήσεις, κυβέρνησης και Περιφέρειας.

Δεν είδαμε την Περιφέρεια να διεκδικεί αυτά που της αναλογούν, ούτε στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ούτε και στις Βρυξέλλες, εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μέλλον της ζωής μας.        

 Όλα αυτά θα αλλάξουν από την επομένη των εκλογών, σε μια Νέα Αρχή για την Περιφέρεια Αττικής».

8) Ποια θα είναι η πρώτη πρωτοβουλία σας, εφόσον εκλεγείτε, για την Περιφερειά σας;

«Να επιστρέψουμε την Περιφέρεια στους πολίτες της Αττικής. Αυτή άλλωστε είναι και η κεντρική επιδίωξη της πολιτικής πρότασής μας. Οι πολίτες της Περιφέρειας να είναι συνδιαχειριστές του μέλλοντός τους.

Εμείς σκοπεύουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή, καθημερινή επικοινωνία και επαφή μαζί τους. Να τους ακούμε, να τους καταλαβαίνουμε, να δίνουμε λύσεις. Να δεχόμαστε την κριτική, και να γινόμαστε καλύτεροι.

Ένα διαφορετικό υπόδειγμα άσκησης της διοίκησης, πιο κοντά στις σύγχρονες πραγματικότητες και τις ανάγκες της κοινωνίας».


Βιογραφικό σημείωμα: O Γιώργος Μπουλούκος του Αριστοδήμου είναι Δικηγόρος-πρ. Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. O Γ. Μπουλούκος είναι Μεσσηνιακής καταγωγής. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών & Απόφοιτος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου  Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι Μέλος  της Ένωσης Ποινικολόγων Ελλάδος και της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων. 5 φορές εκλεγμένος  Σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Έχει διατελέσει Μέλος του Προεδρείου ως Ταμίας (2007-2011) και Αντιπρόεδρος (2013-2016), με ενεργή και μαχητική συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις του Δικηγορικού Σώματος.

Η οικογένειά του έχει διακριθεί για τους εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες της. Ο παππούς του Γεώργιος έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά το έπος του ’40. Είναι επίσης Μέλος του Δ.Σ. της «Ένωσης Συγγενών & Φίλων Άταφων Νεκρών Πεσόντων στο Έπος 1940-41». Ο πατέρας του Αριστόδημος και ο θείος του Διονύσης είναι γνωστοί για τους αγώνες τους για την Δημοκρατία. Έχει ενεργή παρουσία στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια. Πολιτεύθηκε ως Υποψήφιος Βουλευτής με τη Ν.Δ.. Σήμερα, είναι μέλος της Ε.Κ.Ο. Δικηγόρων Ν.Δ. και του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Είναι παντρεμένος με την Οικονομολόγο - Ολυμπιονίκη - Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Σταυρούλα Κοζομπόλη , με την οποία έχουν δύο παιδιά, τον Αριστόδημο και τη Δήμητρα.

Συμμετέχει στις ερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.

Δικηγόροι και Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Γιώργος ΜπουλούκοςSource/ Author: Δικηγόροι και Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom