Νίκη Αραμπατζή, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αθηνών

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / May 22, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Νίκη Αραμπατζή, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αθηνών

Δικηγόροι και Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Συνέντευξη με την κα Νίκη Αραμπατζή, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αθηνών στις δημοτικές εκλογές 2019

1)Πώς λάβατε την απόφαση να κατέλθετε στο στίβο των δημοτικών εκλογών;

Έρχομαι σε επαφή καθημερινά με τα προβλήματα στον δήμο Αθηναίων βγαίνοντας από το Σπίτι μου, αφού γεννήθηκα, μεγάλωσα, στην γειτονιά των Πατησίων και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στο κέντρο. Η βρώμικη όψη της πόλης μας, όταν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι καθαρές με μεγαλύτερο πληθυσμό, τα σπασμένα πεζοδρόμια καθώς και η μη ύπαρξη ραμπών για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, η έλλειψη πρασίνου, οι μη φυλασσόμενες παιδικές χαρές στις γειτονές, όπου σαν αποτέλεσμα έχει να γίνονται εστίες χρήσης ναρκωτικών και άλλα παραδείγματα καθημερινότητας που αποδεικνύουν μια μιζέρια στην οποία έχουμε περιέλθει. Πρέπει λοιπόν να σηκωθούμε από τον καναπέ και αντί θεωρητικής κριτικής δίχως κόπο και κόστος να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στην πόλη μας. 

2) Τι κάνει έναν ελεύθερο επαγγελματία, έναν δικηγόρο, όπως είστε εσείς, να πάρει την απόφαση ενασχόλησης με τα κοινά του τόπου του; Και πόσο δυνατός είναι ο συνδυασμός των δύο στην πράξη;

Το ελεύθερο επάγγελμα είναι πολύ απαιτητικό, ποσό μάλλον αυτό της μαχόμενης δικηγορίας, που απαιτεί να αφιερώνεις την ζωή σου για να γίνεις αποτελεσματικός στις υποθέσεις που σου ανατίθενται. Δεν σας κρύβω ότι η δύναμη που μας δίνει το επάγγελμα, αφού από μικρή ηλικία οι εντολείς μου με εμπιστεύονται να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι το κίνητρο να προσπαθήσω, αν με εμπιστευτούν οι συμπολίτες μας, να βρούμε λύσεις στα παραπάνω θέματα διαχείρισης καθημερινότητας. Προφανώς ο συνδυασμός των δυο θα είναι δύσκολη υπόθεση αλλά πιστεύω βαθιά ότι όταν θέλουμε όλα μπορούμε να τα πετύχουμε με πρόγραμμα και όρεξη για δουλειά. 

3) Πως αξιολογείτε τα πεπραγμένα της μέχρι σήμερα Διοίκησης του Δήμου σας;

Δεν θα ακούσετε από μένα καταστροφολογία γιατί δεν προάγει τον πολιτικό διάλογο και κυρίως δεν λύνει τα προβλήματα. Προφανώς στην Αθήνα της κρισης υπήρξε έργο στον τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης, στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των μεταναστών στην κοινωνία  και αφήνει στα οικονομικά του Δήμου ταμειακό διαθέσιμο, όμως αυτά δεν είναι αρκετά γιατί η όψη της πρωτεύουσας είναι μίζερη και οι Αθηναίοι νιώθουν την πλήρη εγκατάλειψη από απόψεως Δήμου (έλλειψη καθαριότητας κλπ). Αυτό που ανέφερα παραπάνω ως πολιτισμό στην καθημερινότητα. Και βέβαια είναι διάχυτο το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην πόλη. 

4) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα 3 σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου σας;

Α) έλλειψη καθαριότητας, χρειάζεται ριζική αλλαγή στρατηγικής γιατί το μοντέλο απέτυχε παταγωδώς. Στο κομμάτι της καθαριότητας εντάσσεται και η ανακύκλωση που βρίσκεται σε μονοψήφια νούμερα δυστυχώς όταν σε άλλες πόλεις του εξωτερικού είναι στο 60%. 

Β) Φωτισμός παντού κανένα σημείο χωρίς λαμπτήρες διότι τα φωτεινά σημεία δεν λειτουργούν ως εστίες παραβατικότητας 

Γ) Να ανατρέψουμε με διάφορες πρωτοβουλίες, δρώμενα, κίνητρα και εφαρμογή του νόμου το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί διάχυτο στις γειτονιες της Αθήνας κυρίως όταν πέφτει το σκοτάδι. Και εξηγούμαι ότι Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο αλλά και οι γειτονίες (Κυψέλη, Πατήσια,Κολωνός, Σεπόλια, Πετράλωνα, Παγκράτι, Αμπελόκηποι). 

5) Ποιες είναι οι κεντρικές προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων;

Α) ως προς την Καθαριότητα σύμπραξη με ιδιώτες χωρίς απολύσεις, γιατί πρέπει να ξεφύγουμε από τις νοοτροπίες του παρελθόντος το καλό δημόσιο ή το κακό δημόσιο, ο καλός Ιδιώτης ή ο κακός ιδιώτης. Τα προβλήματα χρειάζονται αποτελεσματική διαχείριση. Σαφής καλλιέργεια νοοτροπίας της ανακύκλωσης και της προαγωγής του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας ως μέσο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μια που πολύ σύντομα το ΧΥΤΑ στην Φυλή κλείνει οριστικά. 

Β) Άμεσος ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για αλλαγή λαμπτήρων σε όλο το δίκτυο του δήμου Αθηναίων με λαμπτήρες νέας γενιάς-κανένα σκοτεινό σημείο πια στην πόλη 

Γ) Σύσταση ενιαίου συντονιστικού κέντρου ασφάλειας με συντονιστή τον Δήμαρχο και σε κοινές περιπολίες άντρες της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας. Εκπαίδευση και υλικοτεχνική κάλυψη στην δημοτική αστυνομία για επέκταση αρμοδιοτήτων. Εφαρμογή του νόμου για το άσυλο για να σταματήσουν τα πανεπιστήμια να γίνονται άσυλο σε παραβατικές συμπεριφορές, στο παρεμπόριο και το οργανωμένο Έγκλημα. Σύμπραξη με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης σε σημεία, όπως σήμερα που όπου γίνεται γίνεται με αποτελεσματικότητα. 

6) Πώς βλέπετε τη συμπεριφορά των πολιτών σε σχέση με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στις γειτονιές της περιοχής σας; Ενδιαφέρονται, ενημερώνονται, συμμετέχουν;

Στην Αθήνα λόγω των πολυποίκιλων προβλημάτων, των κοινωνικών ανισορροπιών, και κυρίως μετά την 9χρονη οικονομική κρίση που έχει πλήξει τον οικογενειακό κορβανά ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται. Εχει βαρεθεί τα ΘΑ. Έχει βαρεθεί το ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ. Αλλάζουμε εποχή και περνάμε στο ΠΑΜΕ ΝΑ …ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, με όρεξη να σπάσουμε αβγά, αλλά και με εμπειρία. Ο εκάστοτε Δήμαρχος οφείλει με την καμπάνια του και τον πολιτικό πολιτισμό του να παρακινήσει τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες να συμμετέχει μαζικά και να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην νέα δημοτική αρχή. Γιατί πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάτι ακόμα: καλή η κριτική εκ του ασφαλούς δίχως κόστος αλλά όταν δεν συμμετέχεις να αλλάξεις την πραγματικότητα αποτελείς κι εσύ με την αποχή μέρος του προβλήματος. 

7) Πώς κρίνετε τη στάση της πολιτείας απέναντι στα ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης στο Δήμο σας;Υπάρχει η αναγκαία συνδρομή και συνεργασία; Αν όχι, τι πρέπει να αλλάξει;

Τα δαιδαλώδη γραφειοκρατικά προβλήματα ενός μεγάλου δήμου όπως ο Δήμος Αθηναίων λύνονται πρωτίστως με πολιτική βούληση. Με λίγα λόγια ο επόμενος Δήμαρχος δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τους νόμους και τα άρθρα και να διαπιστώνει ότι τα προβλήματα δεν είναι αρμοδιότητα του και να τα αφήνει. Πρέπει να γίνεται το «κακό σπυρί» σε κάθε Υπουργό της εκάστοτε εξουσίας προκειμένου να συνδράμει το επίσημο κράτος την τοπική αυτοδιοίκηση για να λύνονται προβλήματα. Διότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα, οι πολίτες όμως απαιτούν λύσεις και ο δήμαρχος πρέπει να είναι υπεύθυνος για όλα και υπόλογος σε όλους. 

8) Ποια θα είναι η πρώτη πρωτοβουλία σας, εφόσον εκλεγείτε, για τον Δήμο σας;

Εάν οι συμπολίτες μας, μου κάνουν την τιμή να με εκλέξουν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά» θα είμαι έτοιμη να υπηρετήσω όποιο πόστο μου αναθέσει ο Δήμαρχος στα πλαίσια της προγραμματικής μας δέσμευσης, όπως αυτό είναι αναρτημένο προεκλογικά, κοστολογημένο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να πάμε την Αθήνα μας ….Ψηλά. 

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Νίκη Αραμπατζή έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και διαμένει στα Πατήσια. Είναι Δικηγόρος Αθηνών και εξειδικεύεται σε υποθέσεις ποινικού και αστικού δικαίου. Είναι απόφοιτη του μεταπτυχιακού τμήματος της Ενέργειας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει άριστα την Αγγλικά, Γαλλικά. Έχει θητεύσει σε ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες νομικά συνέδρια και ημερίδες διαφόρων επιστημονικών ζητημάτων. Έχει χειριστεί δεκάδες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη με εξαιρετικά αποτελέσματα. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ και του  «Αθήνα 9,84». Έχει κατέβει πρώτη φορά  το 2010 Υπ. δημοτική σύμβουλος με τον Νικήτα Κακλαμάνη και έλαβε περί τους 2.000 σταυρούς και το 2014 με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και βγήκε 10 σε σύνολο 100 υποψηφίων.  

Δικηγόροι και Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Νίκη ΑραμπατζήSource/ Author: Δικηγόροι και Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom