Δημήτρης Παπαγεωργίου, υποψήφιος Δήμαρχος Σικυωνίων

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / May 22, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Δημήτρης Παπαγεωργίου, υποψήφιος Δήμαρχος Σικυωνίων

Δικηγόροι και Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Συνέντευξη με τον κο Δημήτρη Παπαγεωργίου, υποψήφιο Δήμαρχο Σικυωνίων στις δημοτικές εκλογές 2019

1) Πώς λάβατε την απόφαση να κατέλθετε στο στίβο των δημοτικών εκλογών;

Η εμπλοκή μου στα αυτοδιοικητικά ξεκινάει το 2002, όταν, σε ηλικία 21 ετών, οι συμπολίτες μου με τιμούν με την ψήφο τους και με εκλέγουν Δημοτικό Σύμβουλο στον πρώην Δήμο Στυμφαλίας. Επανεκλέγομαι το 2002  (έκτακτες επαναληπτικές εκλογές) και το 2006. Το 2005 εκλέγομαι από την πλειοψηφία Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και επανεκλέγομαι ομόφωνα το 2007 για την ίδια θέση και για τη διετία 2007-2008. Τα τελευταία χρόνια λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν είχα άμεση και έντονη εμπλοκή με τα αυτοδιοικητικά, όμως παρακολουθούσα στενά και με παρεμβάσεις τα δρώμενα στο δήμο. Όμως η κατάσταση στο Δήμο Σικυωνίων έφτασε στο απροχώρητο και η συνείδηση μου και η αγάπη για τον τόπο μου δεν μου επέτρεψαν να παραμείνω πια αμέτοχος.

2) Πως αξιολογείτε τα πεπραγμένα της μέχρι σήμερα Διοίκησης του Δήμου σας;

«9 χρόνια … απραξίας» είναι η καλύτερη απάντηση που μπορώ να δώσω για την απερχόμενη διοικητική αρχή. Και δεν είναι μόνο αυτό, η παλαιοκομματική, καθεστωτική αντίληψη, των νυν διοικούντων προκαλεί όχι μόνο τις αρχές μου αλλά και τη νοημοσύνη των δημοτών. Και αυτό γιατί ο απερχόμενος Δήμαρχος κατάφερε μέσα σε δύο θητείες να κάνει την πρωτεύουσα του Δήμου, το Κιάτο, χωριό και τα χωριά του, στάνες.

3) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα 3 σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου σας;

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημότες είναι η έλλειψη διαφάνειας, η υποβάθμιση της καθημερινότητάς τους και η παντελής έλλειψη προοπτικής. Ο δήμος μοιάζει ανερμάτιστος διαχειριστής της καθημερινότητας και δεν εμπνέει καμιά ελπίδα για το μέλλον. Όμως όλα ξεκινάνε από την διαφάνεια. Διαφάνεια παντού και προπαντός στα οικονομικά του δήμου, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τα εξυγιάνουμε και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, να δώσουμε ελπίδες και κίνητρα στους δημότες να μείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους και τέλος να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις του προγράμματός μας.  

  4) Ποιες είναι οι κεντρικές προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων;

Βασικό μέλημά μας είναι η εξυγίανση των οικονομικών και ξεκινάνε από αυτήν, με την παραλαβή του δήμου μόνο μετά από διαχειριστικό έλεγχο από ορκωτούς λογιστές. Παράλληλα καταργούμε οριστικά η άνευ ουσίας και αντικειμένου καλοπληρωμένη θέση του Γ.Γ. και επανεξετάζουμε το αντικείμενο όλων των έμμισθων θέσεων του Δήμου, που υπήρξαν το λάφυρο εκλογικών συναλλαγών. Τέλος βάζουμε οριστικό τέλος στις απευθείας αναθέσεις που ήταν για χρόνια το κυρίαρχο σύστημα εκτέλεσης δημοτικών έργων. Όλα τα δημοτικά έργα θα γίνονται, πλέον, με δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό. Όταν κατ’ εξαίρεση γίνονται απευθείας αναθέσεις για κάτι έκτακτο, θα χρησιμοποιούνται εξίσου όλοι οι επαγγελματίες εκάστου είδους. Δεν θα δημιουργήσουμε «μονοπώλια» δημοτικού εύκολου χρήματος, κάτι που διαταράσσει στις δύσκολες αυτές μέρες τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επαγγελματιών, όπως οι προκάτοχοί μας. Εξασφαλίζοντας διαφάνεια παντού και χρηστή διοίκηση με ήθος, η λύση των άλλων δύο προβλημάτων θα έρθει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.

5) Πώς βλέπετε τη συμπεριφορά των πολιτών σε σχέση με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στις γειτονιές της περιοχής σας; Ενδιαφέρονται, ενημερώνονται, συμμετέχουν;

Ξέρετε ότι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν πολλές ιδιαιτερότητες και ειδικά στην επαρχία, όπου οι σχέσεις είναι πιο προσωπικές και η ενημέρωση ελλιπής. Όμως τα συνθήματά μας, «Δίκαιος Δήμος για Όλους» και «Επιτέλους τέλος στην πολιτική και οικονομική διαπλοκή», που βίωσαν τα τελευταία χρόνια οι δημότες, βρίσκει απήχηση σε όλο και περισσότερους πολίτες και επαγγελματίες. Οι ξεκάθαρες θέσεις μας και ο απλός και κατανοητός λόγος μας έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των δημοτών που προσέρχονται μαζικά στις ομιλίες μου και δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις του συνδυασμού και για το πρόγραμμα μας. Όμως αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα. Την  συνειδητή διαστρέβλωση της αλήθειας και την παραπληροφόρηση των δημοτών, από τον απερχόμενο δήμαρχο που το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

6) Πώς κρίνετε τη στάση της πολιτείας απέναντι στα ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης στο Δήμο σας; Υπάρχει η αναγκαία συνδρομή και συνεργασία; Αν όχι, τι πρέπει να αλλάξει;

Δε θα τολμούσα να πω ότι η πολιτεία έστρεψε έστω και το βλέμμα της στο δήμο μας, παρά την ιδεολογική συγγένεια του απερχόμενου δημάρχου με την κυβέρνηση. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον απομονωτισμό που διέπνεε τη δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη συνεργασίας με άλλους φορείς, ακόμα και με τους όμορους δήμους και αυτό από τη Δευτέρα θα αλλάξει.

7) Ποια θα είναι η πρώτη πρωτοβουλία σας, εφόσον εκλεγείτε, για τον Δήμο σας;

Όραμα μου είναι να κάνουμε το Δήμο Σικυωνίων το δήμο που ονειρευόμαστε και το Κιάτο μια ανθρώπινη πόλη πρότυπο. Είμαι έτοιμος μαζί με όλους όσους απερίφραστα καταδικάζουν τους εκβιασμούς, τις εξαγορές και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι,  να προχωρήσω  και να υλοποιήσω το όνειρό όλων μας.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου γεννήθηκε την 01-06-1981. Μετά από την αποφοίτησή του από το Αρσάκειο Λύκειο και την Νομική Σχολή των Αθηνών απέκτησε και μάλιστα με «Λίαν Καλώς» δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών,  έναν από τη Νομική Σχολή Αθηνών στο Αστικό Δίκαιο και έναν από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στις «Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές».

Ξεκίνησε τη δικηγορία από το 2005 και σήμερα είναι ενεργός δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω.

Υπήρξε Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (2008-2009), του Υπουργού Δικαιοσύνης (2007) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (2009-2010). Στον ιδιωτικό τομέα έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος σε διάφορες ανώνυμες εταιρείες, αρμόδιος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων καθώς και σε εταιρεία ενέργειας.

Υπήρξε εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος στον πρώην Δήμο Στυμφαλίας του Νομού Κορινθίας το 2002, το 2004 και το 2006 και διετέλεσε Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου από το 2005 έως το 2008.

Δικηγόροι και Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Δημήτρης ΠαπαγεωργίουSource/ Author: Δικηγόροι και Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom