Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / September 28, 2018: Το 2017 oi τελωνειακές αρχές δέσμευσαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ περισσότερα από 31 εκατομμύρια παραποιημένα εμπορεύματα

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Το 2017 oi τελωνειακές αρχές δέσμευσαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ περισσότερα από 31 εκατομμύρια παραποιημένα εμπορεύματα

Μια Ευρώπη που προστατεύει: το 2017 οι τελωνειακές αρχές της ΕΕ κατάσχεσαν πάνω από 31 εκατομμύρια παραποιημένα εμπορεύματα στα σύνορα της ΕΕ

28/09/2018

Μολονότι οι συνολικοί αριθμοί έχουν μειωθεί από το 2016, τα παραποιημένα και δυνητικά επικίνδυνα εμπορεύματα καθημερινής χρήσης, όπως τα προϊόντα υγείας, τα φάρμακα, τα παιχνίδια και οι ηλεκτρικές συσκευές, αποτελούν σήμερα πολύ υψηλότερο ποσοστό του συνόλου των κατασχέσεων - το 43 % του συνόλου των κατασχεθέντων εμπορευμάτων ανήκε σε αυτή την κατηγορία. Συνολικά, η κυριότερη κατηγορία παραποιημένων εμπορευμάτων ήταν τα τρόφιμα, αντιπροσωπεύοντας το 24% της συνολικής ποσότητας των κατασχεθέντων εμπορευμάτων. Στη δεύτερη θέση ήταν τα παιχνίδια (11%), τα τσιγάρα (9%) και τα ενδύματα (7%).

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε : «Η τελωνειακή ένωση της ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την προστασία των πολιτών από παραποιημένα και μερικές φορές εξαιρετικά επικίνδυνα εμπορεύματα. Η απαγόρευση των εισαγωγών παραποιημένων εμπορευμάτων στην ΕΕ στηρίζει επίσης την απασχόληση και την ευρύτερη οικονομία στο σύνολό της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει τη διανοητική ιδιοκτησία και θα συνεχίσει την εκστρατεία για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, καθώς και για την προστασία των επιχειρήσεων έναντι των παράνομων παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους.»

Όσον αφορά τους τρόπους μεταφοράς, το 65% όλων των κατασχεθέντων ειδών εισήλθαν στην ΕΕ μέσω της θαλάσσιας οδού, συνήθως σε μεγάλα φορτία. Ακολουθεί η αεροπορική μεταφορά που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του 14 % των παραποιημένων προϊόντων. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ταχυδρομικές αποστολές και οι αποστολές ταχυμεταφορών, οι οποίες από κοινού αντιπροσώπευαν το 11 % και αφορούσαν κυρίως καταναλωτικά αγαθά που είχαν παραγγελθεί μέσω διαδικτύου, όπως υποδήματα, ενδύματα, τσάντες και ρολόγια.

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι η κύρια χώρα προέλευσης παραποιημένων προϊόντων που εισέρχονται στην ΕΕ. Η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων ειδών ένδυσης προερχόταν από την Τουρκία, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων συσκευών και εξαρτημάτων κινητών τηλεφώνων, κασετών μελάνης και μελανοταινιών, CD/DVD και ετικετών, πινακίδων και αυτοκόλλητων σημάτων εισήλθαν στην ΕΕ από το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Η Ινδία ήταν η πρώτη χώρα προέλευσης των παραποιημένων και δυνητικά επιβλαβών φαρμάκων. Το 90 % των κατασχεθέντων προϊόντων είτε καταστράφηκαν είτε αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό της παράβασης ή ποινικών διαδικασιών.

Ιστορικό

Τα τελευταία 50 χρόνια, η τελωνειακή ένωση έχει εξελιχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο της ενιαίας αγοράς, διατηρώντας τα σύνορα της ΕΕ ασφαλή και προστατεύοντας τους πολίτες της από απαγορευμένα και επικίνδυνα εμπορεύματα, όπως όπλα, ναρκωτικά και παραποιημένα προϊόντα.

Κάθε χρόνο, από το 2000, η Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με τις τελωνειακές δράσεις για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που της διαβιβάζουν οι τελωνειακές διοικήσεις των κρατών μελών.

Τα φετινά στοιχεία δείχνουν τη σημασία των μέτρων που παρουσίασε πέρυσι η Επιτροπή για την ικανοποιητική προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, ώστε να ενθαρρυνθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως οι ΜΜΕ και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, να επενδύουν στην καινοτομία και στη δημιουργικότητα. Η πρωτοβουλία αυτή  έχει ως στόχο να διευκολύνει την αποτελεσματική δράση κατά των παραβιάσεων των ΔΔΙ και την κίνηση διασυνοριακών ένδικων διαδικασιών, καθώς και να καταπολεμήσει τις εισαγωγές στην ΕΕ προϊόντων παραποίησης και πειρατείας.

Τα δεδομένα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση των παραβιάσεων τα δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και βοηθούν άλλα θεσμικά όργανα, όπως το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ΟΟΣΑ να χαρτογραφήσουν τα οικονομικά δεδομένα και τις πλέον συνήθεις διαδρομές των παραποιητών.

Όσον αφορά τους τρόπους μεταφοράς, το 65% όλων των κατασχεθέντων ειδών εισήλθαν στην ΕΕ μέσω της θαλάσσιας οδού, συνήθως σε μεγάλα φορτία


LATEST POSTS
  • ethemis

    Ζητείται ασκούμενη/ος δικηγόρος

    Η "ΚΡΕΜΑΛΗΣ Δικηγορική Εταιρεία" αναζητά ασκούμενο με πλήρες, καθημερινό ωράριο (ενδεικτικά 09.00 - 17.00). Αμοιβή: 600,00€ Απαραίτητες γνώσεις: Χρήση Η/Υ, Αγγλικά και πολύ καλή γνώση Γερμανικών (C1). Αποστείλατε τα βιογραφικά σας στο kkremalis@kremalis.gr

  • ethemis

    To 3ο Newsletter της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση

    Το Newsletter περιλαμβάνει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του ευρωπαϊκού φορολογικού δικαίου ανά θεσμικό όργανο της ΕΕ, εξελίξεις σε επίπεδο ΟΟΣΑ, πλούσια νομολογία, κατάλογο ελληνικής και ξενόγλωσσης αρθρογραφίας και βιβλιογραφίας καθώς και πλήρη περιγραφή των δράσεων της Έδρας.

ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis map

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Δημοσίου και Αγγελίες για δικηγόρους & νομικούς.

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
social media news

Social           Media            Streaming

Ροή ειδήσεων από τα κοινωνικά δίκτυα του www.ethemis.gr

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis map

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more