ΤρΔΕφΑθ 2811/2018: Αποζημίωση για βαριά σωματική βλάβη σε γήπεδο

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ/ September 26, 2018: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

ΤρΔΕφΑθ 2811/2018: Αποζημίωση για βαριά σωματική βλάβη σε γήπεδο

Tο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν απόφαση του ΤρΔΕφΑθ 2811/2018 επιδίκασε αποζημίωση συνολικού ύψους 47.000 ευρώ σε φίλαθλο για βαριά σωματική βλάβη ο οποίος τραυματίσθηκε κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα.

Όπως αναφέρει η απόφαση, υπόχρεο σε αποζημίωση είναι το Ελληνικό Δημόσιο, γιατί η υπεύθυνη Αστυνομική Αρχή, δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα αποτροπής των επεισοδίων και του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία στις 29.12.2004 στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» που βρίσκεται στην Αθήνα, είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας για το Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, μεταξύ των ομάδων «Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ» και «Π.Α.Ε. ΠΑΟΚ». Για τον εν λόγω αγώνα, ο οποίος αξιολογήθηκε ως υψηλής επικινδυνότητας, κλήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία σε σύσκεψη οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των ομάδων, προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού για τη λήψη αποτελεσματικών αστυνομικών μέτρων .

Από τις υπηρεσιακές αναφορές των διμοιριτών ΔΙ.Α.Τ. της Ελληνικής Αστυνομίας, προκύπτει ότι πριν από την έναρξη του αγώνα  φίλαθλοι των δύο αντίπαλων ομάδων έσπασαν καθίσματα, τα οποία εκσφενδόνισαν εκατέρωθεν από τις θύρες 6 και 7, ενώ, εν συνεχεία, εκσφενδονίστηκαν μεταξύ των φιλάθλων διάφορα αντικείμενα, όπως αναπτήρες, πλαστικά μπουκάλια, πέτρες, κέρματα, κομμάτια από σπασμένους νεροχύτες κ.τ.λ., με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δέκα φιλάθλων της «Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ» και τεσσάρων φιλάθλων της «Π.Α.Ε. ΠΑΟΚ», στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από σταθμό του Ε.Κ.Α.Β

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ένας εκ των τραυματισμένων φιλάθλων ο οποίος και υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων δραστών, «έφερε επίμηκες τραύμα αριστερά της μετωπιαίας χώρας και χαίνον τραύμα κάτω βλεφάρου του αριστερού οφθαλμού με συνέπεια ρήξη του βολβού του αριστερού οφθαλμού του, πλήρη διάτμηση του χιτώνος έως τον οπίσθιο πόλο του και πιθανή αποκόλληση αυτού με έξοδο του περιεχομένου του βολβού, εκτιμήθηκε δε ότι θα επέλθει απώλεια της οράσεως του αριστερού οφθαλμού του»

Ο τραυματισμένος οπαδός υποστήριξε ότι η ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου «έγκειται στο γεγονός ότι τα αστυνομικά όργανα που είχαν αναλάβει την ευθύνη λήψης των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας για την τήρηση της τάξεως ενόψει του προγραμματισμένου αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων «Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ» και «Π.Α.Ε. ΠΑΟΚ» αμέλησαν τα καθήκοντά τους, μη επιδεικνύοντας την απαιτούμενη επιμέλεια και προσοχή, κατά το σωματικό έλεγχο των φιλάθλων κατά την είσοδό τους στο γήπεδο, για τον εντοπισμό οπαδών οι οποίοι έφεραν φωτοβολίδες, κροτίδες και άλλα συναφή αντικείμενα καθώς και αιχμηρά αντικείμενα δυνάμενα να προξενήσουν σωματική βλάβη, ούτε δε, διενήργησαν κατά την είσοδο των φιλάθλων έλεγχο ταυτοτήτων. Ακόμη, προέβαλε ότι δεν απεστάλη επαρκής αστυνομική δύναμη μεταξύ των φιλάθλων στις κερκίδες για την πρόληψη επεισοδίων, δεν διατηρήθηκαν κενά τμήματα μεταξύ των φιλάθλων και δεν ελήφθη μέριμνα ώστε να τοποθετηθούν οι φίλαθλοι των αντίπαλων ομάδων σε αντίθετες κερκίδες ικανής αποστάσεως η μία από την άλλη προς αποτροπή των επεισοδίων και της ρίψης μεταξύ των οπαδών των αντιπάλων ομάδων διαφόρων επικίνδυνων για τη σωματική ακεραιότητα αντικειμένων.

Ισχυρίστηκε δε ότι «η συμπεριφορά αυτή των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με το ζημιογόνο γεγονός, που συνίσταται στην απώλεια της οράσεώς του και στην πρόκληση της ισόβιας αναπηρίας του σε ποσοστό 50%».

Το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε την έφεση του Δημοσίου,  και έκανε εν μέρει δεκτή την έφεση του φιλάθλου και υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει στον οπαδό το ποσό των 47.664,43 ευρώ, εκ των οποίων τα 30.000 ευρώ αφορούν την ηθική βλάβη, 10.000 ευρώ αποζημίωση άρθρου 931 Α.Κ. λόγω της αναπηρίας του που επιδρά στο ατομικό, κοινωνικό και επαγγελματικό του μέλλον, και αποζημίωση 7.664,43 ευρώ για τις δαπάνες θεραπείας του.

Πρωτοδίκως του είχαν επιδικασθεί για τις ίδιες ακριβώς αιτίες 22.000,00 ευρώ.

«Η συμπεριφορά αυτή των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με το ζημιογόνο γεγονός, που συνίσταται στην απώλεια της οράσεώς του και στην πρόκληση της ισόβιας αναπηρίας του σε ποσοστό 50%»



Source/ Author:Δείτε ολόκληρη την απόφαση εδώ

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom