Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / June 14, 2018: ΣτΠ: Επανένωση αλλοδαπών ανηλίκων, που φιλοξενούνταν σε δομή προστασίας, με την αποφυλακισμένη μητέρα τους

NewsRoom eΘέμις


ethemis

ΣτΠ: Επανένωση αλλοδαπών ανηλίκων, που φιλοξενούνταν σε δομή προστασίας, με την αποφυλακισμένη μητέρα τους

Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), που ασχολείται με την στήριξη φυλακισμένων και αποφυλακισμένων γυναικών, προσέφυγε στην Αρχή, λόγω κωλύματος στην επικοινωνία και επανασύνδεση αποφυλακισμένης αλλοδαπής μητέρας με τα δυο ανήλικα τέκνα της, τα οποία -κατά τον χρόνο της κράτησής της- φιλοξενούνταν σε δομή παιδικής προστασίας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
Η διερεύνηση της υπόθεσης κατέδειξε ότι το πρόβλημα οφειλόταν καταρχήν σε σφάλματα και ελλείψεις κατά την εγγραφή των δύο γεννημένων στην Ελλάδα νηπίων στο ληξιαρχείο, ενώ ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα ήταν η εκπνοή της προθεσμίας που είχε λάβει η μητέρα για να αποχωρήσει από τη χώρα, με αποτέλεσμα την παράνομη διαμονή της. Εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων, η εισαγγελία απέρριπτε την αίτηση επανένωσης, και η αρμόδια προξενική αρχή δεν χορηγούσε ταξιδιωτικά έγγραφα στην οικογένεια, ώστε να επιστρέψει στη χώρα της.

Ο Συνήγορος κατηύθυνε τη ΜΚΟ στις αναγκαίες ενέργειες (διοικητικές και δικαστικές) για την τακτοποίηση της αστικής κατάστασης των ανηλίκων, αλλά και την προσωρινή νομιμοποίηση της παρουσίας της μητέρας στην Ελλάδα. Ζήτησε επίσης τη συνδρομή της Πρεσβείας και του Συνηγόρου του Πολίτη της χώρας καταγωγής της αλλοδαπής, ώστε να χορηγηθεί προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο στο μικρότερο παιδί, αλλά και να ενεργοποιηθεί υποστηρικτικά η κοινωνική υπηρεσία μετά την επιστροφή της οικογένειας. Για τη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας, έγινε δεκτή, στο πλαίσιο εντατικής συνεργασίας με την αρμόδια ελληνική εισαγγελική αρχή, πρόταση της Αρχής για εξέταση DNA.

Κατόπιν των διαμεσολαβητικών αυτών παρεμβάσεων: 1) δόθηκε εντολή για την άμεση αλλά και υποστηριζόμενη επανασύνδεση της οικογένειας, 2) η Αρχή παρέσχε κατευθύνσεις για την κατά το δυνατό επιτάχυνση της διαδικασίας διόρθωσης της αστικής κατάστασης του μικρότερου παιδιού, με στόχο την έγκαιρη αποχώρηση από την Ελλάδα, ακόμη και σε περίπτωση μη ανταπόκρισης των αλλοδαπών αρχών στην πρόταση χορήγησης προσωρινών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Για τη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας, έγινε δεκτή, στο πλαίσιο εντατικής συνεργασίας με την αρμόδια ελληνική εισαγγελική αρχή, πρόταση της Αρχής για εξέταση DNA.


LATEST POSTS
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis map

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Δημοσίου και Αγγελίες για δικηγόρους & νομικούς.

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
social media news

Social           Media            Streaming

Ροή ειδήσεων από τα κοινωνικά δίκτυα του www.ethemis.gr

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis map

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more