Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

ΔΙΕΘΝΗ / May 22, 2017: ΔΕΕ (C-682/15) : Έλεγχος Νομιμότητας Αιτημάτων Άλλου Κράτους Mέλους για την Παροχή Φορολογικών Πληροφοριών

NewsRoom eΘέμις


ethemis

ΔΕΕ (C-682/15) : Έλεγχος Νομιμότητας Αιτημάτων Άλλου Κράτους Mέλους για την Παροχή Φορολογικών Πληροφοριών

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), ύστερα από ερώτημα που δέχθηκε μέσω της διαδικασίας προδικαστικής παραπομπής από το Cour administrative du Luxembourg (αντίστοιχο Εφετείο του Λουξεμβούργου), αποφάνθηκε ότι τα εθνικά δικαστήρια δύνανται να εξετάσουν την ουσιαστική νομιμότητα της διαταγής παροχής πληροφοριών φορολογικού περιεχομένου που απευθύνεται σε διοικούμενο κράτους μέλους, ύστερα από αίτηση άλλου κράτους μέλους που γίνεται στα πλαίσια φορολογικής έρευνας, αν ο έλεγχος περιορίζεται στο βαθμό «προβλέψιμης συνάφειας» της διαταγής με τη φορολογική έρευνα.

Σύμφωνα με το ΔΕΕ  η οδηγία 2011/16/EE για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας επιτρέπει την έκδοση διαταγής από τις φορολογικές αρχές ενός κράτους μέλους για παροχή φορολογικών πληροφοριών διοικουμένων στις αρχές άλλου κράτους μέλους μόνο αν οι ζητούμενες πληροφορίες έχουν «προβλέψιμη συνάφεια» με τη φορολογική έρευνα.

Προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό, ο εθνικός δικαστής δικαιούται να ελέγξει τη νομιμότητα της διαταγής και συνεπώς του αιτήματος παροχής φορολογικών πληροφοριών σε περιπτώσεις που ο διοικούμενος προβάλει την αντίθεση της διαταγής στην Ευρωπαϊκή Οδηγία. Επιπλέον, σύμφωνα με το ΔΕΕ, το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη επιτρέπει στον διοικούμενο την πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες του αιτήματος παροχής πληροφοριών.

Το προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ τέθηκε στα πλαίσια της εξέτασης έφεσης  που άσκησε η λουξεμβουργιανή εταιρία Berlioz Investment Fund, μητρική εταιρία της   γαλλικής Cofima, ενώπιον του Cour administrative du Luxembourg. Η έφεση ασκήθηκε  κατά της απόφασης του tribunal administratif de Luxembourg (διοικητικό πρωτοδικείο του Λουξεμβούργου)  να μην ελέγξει την ουσιαστική νομιμότητα του αιτήματος που έθεσε η γαλλική κυβέρνηση στην Berlioz για τη παροχή φορολογικών πληροφοριών .

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας εδώ: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:064:0001:0012:EL:PDF

Ο εθνικός δικαστής δικαιούται να ελέγξει τη νομιμότητα της διαταγής και συνεπώς του αιτήματος παροχής φορολογικών πληροφοριών σε περιπτώσεις που ο διοικούμενος προβάλει την αντίθεση της διαταγής στην Ευρωπαϊκή Οδηγία.


LATEST POSTS
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis map

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Δημοσίου και Αγγελίες για δικηγόρους & νομικούς.

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
social media news

Social           Media            Streaming

Ροή ειδήσεων από τα κοινωνικά δίκτυα του www.ethemis.gr

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis map

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more