Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ / May 19, 2017: Ολμ. ΣτΕ 1237/2017: Σύμφωνη με το Σύνταγμα η Συμμετοχή Δικαστικών Λειτουργών ΤΔΔ στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Ολμ. ΣτΕ 1237/2017: Σύμφωνη με το Σύνταγμα η Συμμετοχή Δικαστικών Λειτουργών ΤΔΔ στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την 1237/2017 απόφαση έκρινε σύμφωνη με το Σύνταγμα τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων (ΤΔΔ) στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών, οι οποίες σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου 4375/2016  «είναι αρμόδιες για την εξέταση, τη λήψη και την έκδοση αποφάσεων επί των ενδικοφανών προσφυγών κατά των αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου».

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι το έργο των Επιτροπών αυτών είναι δικαιοδοτικού χαρακτήρα. Συνεπώς, η συμμετοχή δικαστικών λειτουργών των ΤΔΔ σε αυτές είναι σύμφωνη με το άρθρο 89 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στους δικαστικούς λειτουργούς να μετέχουν σε συμβούλια ή επιτροπές που ασκούν αρμοδιότητες δικαιοδοτικού χαρακτήρα.


Επιπλέον, η υπόδειξη των δικαστικών λειτουργών των ΤΔΔ που μετέχουν στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφύγων από το τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 του νόμου 4375/2016, είναι σύμφωνη με άρθρο 90 παρ. 1 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι «οι τοποθετήσεις των δικαστικών λειτουργών ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από απόφαση του οικείου ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου», καθότι οι Ανεξάρτητες Αρχές Προσφύγων δεν αποτελούν ορισμένο δικαστήριο.


Τέλος σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, η συμμετοχή δικαστικών λειτουργών των ΤΔΔ στις Ανεξάρτητες Αρχές Προσφύγων εναρμονίζεται με το άρθρο  46 της οδηγίας 2013/32/ΕΕ, η οποία κατοχυρώνει στους πρόσφυγες το  «δικαίωμα πραγματικής προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου» .

η συμμετοχή δικαστικών λειτουργών των ΤΔΔ στις Ανεξάρτητες Αρχές Προσφύγων εναρμονίζεται με το άρθρο  46 της οδηγίας 2013/32/ΕΕ, η οποία κατοχυρώνει στους πρόσφυγες το  «δικαίωμα πραγματικής προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου» .


LATEST POSTS
  • ethemis

    Παρασκευή 24 Μαΐου 2019: Συμπόσιο με θέμα "The Future of Global Law"

    Την Παρασκευή 24/05/2019 στις 09.00πμ θα λάβει χώρα Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα "The Future of Global Law" (Το Μέλλον του Παγκόσμιου Δικαίου) στο Αμφιθέατρο "Ι. Δρακόπουλος" του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) με ελεύθερη είσοδο και γλώσσα εργασίας την αγγλική.

  • ethemis

    Εργατική Αρχή και Σύνταγμα

    Η εργατική αρχή εισήχθη στο ιταλικό Σύνταγμα του 1947, με την πρόβλεψη ότι η Ιταλία είναι μία Δημοκρατία βασισμένη στην εργασία. Πρόκειται για έναν κανόνα που προάγει τον κλασικό νομικό πολιτισμό, κατά τον οποίο το άτομο είναι «πρόσωπο»,..

ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis map

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Δημοσίου και Αγγελίες για δικηγόρους & νομικούς.

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
social media news

Social           Media            Streaming

Ροή ειδήσεων από τα κοινωνικά δίκτυα του www.ethemis.gr

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis map

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more