Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / April 12, 2017: Συζήτηση στο ΣτΕ για την επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των ιερών Μονών

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Συζήτηση στο ΣτΕ για την επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των ιερών Μονών

Με αφορμή προσφυγή της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας Χαλκιδικής, συζητήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας το ζήτημα της επιβολής ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των Ιερών Μονών.

Η Μονή, με την προσφυγή της κατά της επιβολής πληρωμής φόρου ΕΝΦΙΑ του ποσού των 21.000 ευρώ, κατόπιν τροποποιητικής δήλωσης που μείωσε το αρχικό ποσό των 142.000, ζητεί τα μοναστηριακά ακίνητα να μην καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ. Κατά του ΣτΕ είχε πρσοφύγει και η Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας, αλλά εν συνεχεία παραιτήθηκε.

Συγκεκριμένα η Ιερά Μονή αιτείται την μη καταβολή ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των μοναστηριακών ακινήτων, είτε αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος είτε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικές – λατρευτικές τελετές ή για άλλους σκοπούς. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τον ν. 4223/2013 προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που ανήκουν στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, είτε αυτά βρίσκονται μέσα στο Άγιο Όρος είτε εκτός αυτού, και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς σκοπούς ή μισθώνονται. Κατά τον ίδιο νόμο, δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς και λατρευτικούς σκοπούς.

Με έρεισμα τον ανωτέρω νόμο, η Ιερά Μονή επικαλείται παραβίαση του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα οποία προστατεύουν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, λόγω άνισης φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ των Μονών.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάργησης της δίκης λόγω προσφυγής κατά της αρχικής πράξης, παρά την τροποποιητική δήλωση, ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Τσιμέκας, ανέφερε ότι παρ΄ ότι με νέα διοικητική πράξη μειώθηκε το ποσό του ΕΝΦΙΑ και η Μονή έχει προσφύγει κατά της αρχικής πράξης, η νέα δεύτερη πράξη, σύμφωνα με την νομολογία του ΣτΕ, θεωρείται συμπροσβαλλόμενη πράξη και γι΄αυτό δεν τίθεται θέμα κατάργησης της δίκης. Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι το δικαστήριο εξετάζει  αυτεπάγγελτα το ζήτημα κατάργησης της δίκης καθώς το χρηματικό αντικείμενο της δίκης μειώθηκε στις 21.000 ευρώ και βρίσκεται πλέον κάτω του ορίου εισόδου υποθέσεων στο ΣτΕ που είναι τα 40.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα η Ιερά Μονή αιτείται την μη καταβολή ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των μοναστηριακών ακινήτων, είτε αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος είτε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικές – λατρευτικές τελετές ή για άλλους σκοπούς.


LATEST POSTS
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis map

Επιστημονική            Αρθρογραφία

Από την Συντακτική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis map

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Δημοσίου και Αγγελίες για δικηγόρους & νομικούς.

View more
social media news

Social           Media            Streaming

Ροή ειδήσεων από τα κοινωνικά δίκτυα του www.ethemis.gr

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more