Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / April 10, 2017: Εξαίρεση των δικηγόρων από το ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό καταγγέλλει ο ΔΣΑ

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Εξαίρεση των δικηγόρων από το ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό καταγγέλλει ο ΔΣΑ

«Το νομοσχέδιο εξαιρεί από το ρυθμιστικό του πεδίο τους δικηγόρους», ανέφερε μιλώντας απόψε στην επιτροπή της Βουλής για το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο πρόεδρος της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Β. Αλεξανδρής.

Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξανδρής, ως προϋπόθεση υπαγωγής των φυσικών προσώπων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών, τίθεται η πτωχευτική τους ικανότητα. Κατά αποτέλεσμα εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα, που αντιμετωπίζονται μεν φορολογικώς ως επιτηδευματίες-ατομικές επιχειρήσεις, πλην όμως δεν διαθέτουν εμπορική ιδιότητα, όπως οι δικηγόροι.

«Η εξαίρεση αυτή είναι αδικαιολόγητη, διότι στο πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου θα υπάγονται εν δυνάμει όλες οι οφειλές, είτε αυτές προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα είτε όχι. Συνεπώς δεν δικαιολογείται η εξαίρεση των οφειλετών των προσώπων που δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα», είπε ο κ. Αλεξανδρής και υπογράμμισε ότι η δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο 3869/2010, των προσώπων που δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα, δεν δικαιολογεί την εξαίρεσή τους από την κρίσιμη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης.

«Η εξαίρεση επιτηδευματιών, ατομικών επιχειρήσεων δηλαδή, που εκ του νόμου δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα όπως και οι δικηγόροι, από τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης, συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος τους. Παραβιάζει δε τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης η οποία σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, εφαρμόζεται άμεσα, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές απαιτήσεις τριτενεργεί», είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Ο κ. Αλεξανδρής ενημέρωσε τους βουλευτές μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ότι μετά τις αιτιάσεις αυτές εισήχθη διάταξη στο σχέδιο νόμου για την δυνατότητα κατ’ εξαίρεση ρύθμισης των οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών προς το δημόσιο και προς ασφαλιστικά ταμεία, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές προς ιδιώτες, με το σκεπτικό ότι δεν είναι τότε δυνατή η υπαγωγή στο Ν. 3869/2010. «Η ρύθμιση αυτή, αν και θετική, δεν ικανοποιεί το αίτημα για ευθεία και πλήρη υπαγωγή όλων των ελευθέρων επαγγελματιών στο νόμο, ούτε αντιμετωπίζει τις αιτιάσεις μας», είπε ο κ. Αλεξανδρής.

«Το νομοσχέδιο εξαιρεί από το ρυθμιστικό του πεδίο τους δικηγόρους. Η εξαίρεση αυτή είναι αδικαιολόγητη, διότι στο πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου θα υπάγονται εν δυνάμει όλες οι οφειλές, είτε αυτές προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα είτε όχι. Συνεπώς δεν δικαιολογείται η εξαίρεση των οφειλετών των προσώπων που δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα.»


LATEST POSTS
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis map

Επιστημονική            Αρθρογραφία

Από την Συντακτική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis map

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Δημοσίου και Αγγελίες για δικηγόρους & νομικούς.

View more
social media news

Social           Media            Streaming

Ροή ειδήσεων από τα κοινωνικά δίκτυα του www.ethemis.gr

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more