full screen background image

News Flash

29 Μαρτίου 2017 - Αποτελέσματα Πανελλήνιου Διαγωνισμού Υποψηφίων Δικηγόρων Β’ Εξεταστικής Περιόδου 2016   Δείτε τους επιτ ... +++ 29 Μαρτίου 2017 - Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 : Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και Διαιτησία – Η διαδικασία παραπομπής   Ημερομηνία: Πέμ ... +++ 29 Μαρτίου 2017 - 15-17 Ιουνίου 2017 : Επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σύγχρονα ζητήματα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών»   Στο πλαίσιο της ... +++ 27 Μαρτίου 2017 - Ποδοσφαιρικό τουρνουά μεταξύ της ποδοσφαιρικής ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «ΣΟΛΩΝ» και ομάδας κρατουμένων του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού   ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Το ... +++ 27 Μαρτίου 2017 - Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την παράλληλη ασφάλιση (άρθρο 36 του Ν. 4387/2016) Η εγκύκλιος του Υπο ... +++ 27 Μαρτίου 2017 - Απαγόρευση της χρήσης των ανώνυμων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής   Στην απαγόρευσ ... +++ webdesign

Απόψεις

Published on Φεβρουάριος 16th, 2017 | by eThemis

0

Συνταγματικό δικαίωμα συμμετοχής σε αθλητικούς αγώνες

 

Νόμιμο δικαίωμα συμμετοχής σε αθλητικούς αγώνες: Η πραγματικότητα ή ένα μυθιστόρημα. Η αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός χάρτη περί αθλητικών δικαιωμάτων.

 

Σέργιος Γιουρλόβ (Sergey Yurlov)

 

Η ζωή του αθλητή της σημερινής εποχής αποτελείται από την πληθώρα ασχολιών, προπονήσεις και αθλητικούς αγώνες. Προπονώντας σχεδόν κάθε ημέρα ο αθλητής πρέπει να λύνει τρέχοντα προβλήματα, περνάει ντόπινγκ τεστ, κλείνει συμβόλαια και κάνει πολλά άλλα πράγματα. Κάθε αθλητής προσπαθεί να τελειοποιείται και να βελτιώνει τα αποτελέσματά του συμμετέχοντας σε περισσότερους αθλητικούς αγώνες. Γεννημένος στην Ελλάδα, ο αθλητισμός έχει εξελιχθεί και έχει πάρει μία άλλη μορφή. Ο σημερινός αθλητισμός είναι σχετισμένος και μπερδεμένος με την επιχείρηση και την οικονομία, το μάνατζμεντ και με τη διοίκηση. Παρά τις εξελίξεις αυτές σήμερα υπάρχει μία τάση καταστροφική που έχει ξεπεράσει κάθε λογική και είναι ξένη προς τις γενικές αρχές του δικαίου. Έτσι βγάζοντας πολλά λεφτά επιχειρηματίες ξεχνούν ότι οι αθλητές έχουν ορισμένα δικαιώματα. Οι επιχειρηματίες έχουν τους γνωστούς σε διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες και σε εθνικές ολυμπιακές επιτροπές και τελικά στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (από δω στο εξής – «ΔΟΕ») προκειμένου να προωθούν τα οικονομικά συμφέροντά τους. Παραδείγματος χάριν, το πρόγραμμα των αγώνων των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στη Βραζιλία ήταν το αποτέλεσμα της ευθείας επιρροής ορισμένων εταιρειών. Έτσι σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό οι αγώνες στην Ολυμπιακή Πισίνα διεξήχθησαν στις 12 μ.μ. – 1 π.μ. Εμείς θα αναρωτηθούμε: ποιος το έχει προτείνει αυτό; Θα απαντήσουμε εύκολα σ΄ αυτό το ερώτημα – είναι αυτοί που λαμβάνουν χρήματα από τηλεοπτικές μεταδόσεις. Δυστυχώς, κάποιοι δε σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αθλητών. Συνεπώς οι αθλητές είναι αναγκασμένοι να δίνουν μεγάλη και σημαντική μάχη για τα συμφέροντά τους, αλλά δυστυχώς δε βγαίνουν νικητές. Έτσι οι σημερινοί αθλητές είναι κακομοιριές στο μεγάλο κόσμο της επιχείρησης.
Να σημειωθεί ότι δυστυχώς χάθηκε εντελώς το αθλητικό πνεύμα το οποίο υπήρχε στα αρχαία χρόνια. Την εποχή εκείνη οι αθλητές συμμετείχαν σε αθλητικούς αγώνες προσωπικά και χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς δηλαδή, κάθε ελεύθερος πολίτης είχε το δικαίωμα συμμετοχής σε αθλητικούς αγώνες όλων των επιπέδων . Ετούτο σημαίνει ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπαιρναν μέρος απλοί πολίτες που δεν ήταν μέλη της Εθνικής Ομάδας. Το καθεστώς αυτό ανταποκρινόταν στις διατάξεις του Ολυμπιακού Χάρτη (από δω και στο εξής – «Χάρτης»). Έτσι η τέταρτη θεμελιώδης αρχή του Ολυμπισμού προβλέπει: «η ασχολία με τον αθλητισμό είναι το δικαίωμα του ανθρώπου. Καθένας (καθεμιά) πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ασχολείται με τον αθλητισμό χωρίς οποιαδήποτε διάκριση…» .
Αλλά τι βλέπουμε σήμερα; Στο δεδομένο χρονικό διάστημα οι αθλητές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Στον αθλητισμό γενικά υπάρχουν δυο κύρια προβλήματα:
1) το επίπεδο διοίκησης αθλητικών ενώσεων δεν είναι υψηλό; και

2) τα δικαιώματα των αθλητών δεν προστατεύονται από το κράτος.
Να σημειωθεί ότι η ραγδαία εμπορευματοποίηση του αθλητισμού τον επηρεάζει αρνητικά και οδεύει προς την ανατροπή παραδοσιακών αθλητικών αξίων. Σήμερα, δυστυχώς, ο αθλητισμός ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Σε τούτη την κατάσταση συμβάλλουν σημαντικά τα τελευταία ντόπινγκ σκάνδαλα που εμπλέκουν αθλητές από πολλές χώρες . Η εμπορευματοποίηση αυτή γίνεται «πυώδης φλεγμονή» του σημερινού αθλητισμού η οποία κλονίζει, διαταράσσει και διχάζει την αθλητική κοινότητα.

Σ’ αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να δείξουμε αν υπάρχει ένα συνταγματικό ή ένα νομοθετικό δικαίωμα συμμετοχής σε αθλητικούς αγώνες. Το ζήτημα αυτό θα πραγματεύεται από τη θεωρητική και την πρακτική του πλευρά.

 

Διαβάστε το άρθρο : Άρθρο του Σέργιου Γιουρλόβ – Συνταγματικό Δικαίωμα Συμμετοχής Σε Αθλητικούς ΑγώνεςΑφήστε μια απάντηση


Back to Top ↑