full screen background image

News Flash

29 Μαρτίου 2017 - Αποτελέσματα Πανελλήνιου Διαγωνισμού Υποψηφίων Δικηγόρων Β’ Εξεταστικής Περιόδου 2016   Δείτε τους επιτ ... +++ 29 Μαρτίου 2017 - Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 : Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και Διαιτησία – Η διαδικασία παραπομπής   Ημερομηνία: Πέμ ... +++ 29 Μαρτίου 2017 - 15-17 Ιουνίου 2017 : Επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σύγχρονα ζητήματα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών»   Στο πλαίσιο της ... +++ 27 Μαρτίου 2017 - Ποδοσφαιρικό τουρνουά μεταξύ της ποδοσφαιρικής ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «ΣΟΛΩΝ» και ομάδας κρατουμένων του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού   ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Το ... +++ 27 Μαρτίου 2017 - Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την παράλληλη ασφάλιση (άρθρο 36 του Ν. 4387/2016) Η εγκύκλιος του Υπο ... +++ 27 Μαρτίου 2017 - Απαγόρευση της χρήσης των ανώνυμων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής   Στην απαγόρευσ ... +++ webdesign

Νέα

Published on Μάρτιος 9th, 2017 | by eThemis

0

Συνέδριο Ε.Ε.Ν. e-Θέμις – Διαχείριση & Προστασία Τραπεζικών Απαιτήσεων

Διαχείριση & Προστασία Τραπεζικών Απαιτήσεων

Στη βαθειά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας από το 2009, οι τράπεζες παίζουν κεντρικό ρόλο. Ο υπέρογκος δανεισμός των προηγούμενων ετών, η μείωση των εισοδημάτων, η έλλειψη ρευστού στην αγορά έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ δανειστών και δανειοληπτών. Η διαχείριση των οφειλών προς τα τραπεζικά ιδρύματα έχει δημιουργήσει μια αντιπαράθεση, από τη μία οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους και από την άλλη οι δανειστές που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους .Στη μέση της αντιπαράθεσης βρίσκεται η νομοθετική εξουσία που προσπαθεί να προστατέψει και τις δύο πλευρές με νομικά όπλα που πολλές φορές κρίνονται ελλιπή και αναποτελεσματικά προκαλώντας την αντίδραση και την άρνηση της κάθε πλευράς.

Το  Σάββατο 18-3-2017 στα πλαίσια του 8ου πανελληνίου  συνεδρίου της Ε.Ε.Ν. e-Θέμις, έχω την τιμή να προεδρεύω στην πρωινή συνεδρία συνεδρία με θέμα Διαχείριση & Προστασία Τραπεζικών Απαιτήσεων φιλοξενώντας στο πάνελ μια πλειάδα εκλεκτών ομιλητών που θα μας θα μας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες εκπροσωπώντας όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.

 Ο κος Χρήστος Σ. Χασάπης, Δ.Ν., Εντεταλμένος διδασκαλίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος θα μας ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον Ν. 4354/2015  για την απόκτηση και διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, έναν νόμο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των δανειοληπτών και κατακριθεί ιδιαίτερα για τις συνθήκες και τους όρους της μεταβίβασης οφειλών και πιστώσεων σε τρίτους από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ο Ειρηνοδίκης κος Άγγελος Κανάς, που έχει βάλει την υπογραφή του σε μερικές πολύ σημαντικές αποφάσεις σχετικές με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα ασχοληθεί με το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας του άρθρου 9 του Ν. 3869/2010 όπως διαμορφώθηκε με τους νέους νόμους Ν. 4336 και 4346/2015

Εν συνεχεία η κα Ειρηνοδίκης Λαυρίου Μαρία Κουβαρά,  θα μας κάνει μια σφαιρική ανάλυση σχετικά με τη νομοθετική αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των πολιτών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς η υπερβολική νομοθέτηση των τελευταίων ετών έχει προκαλέσει τεράστια σύγχυση για το ισχύον καθεστώς στις περιπτώσεις υπερχρέωσης.

Από την πλευρά των δανειοληπτών ο εκλεκτός συνάδελφος κος Δημήτριος Αναστασόπουλος, δικηγόρος Αθηνών, με πλούσια εμπειρία στα νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα μας θα μας βάλει στον κόσμο της αντιπαράθεσης πιστωτών και δανειοληπτών  με την αντίκρουση των ενστάσεων των ενστάσεων των πρώτων στις αιτήσεις του Νόμου.

Ο συνάδελφος κος Βίκτωρας Τσιαφούτης, Δικηγόρος, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών “Η Παρέμβαση”, νομικός σύμβουλος στην ΕΚΠΟΙΖΩ συμπληρώνοντας κατά κάποιον τρόπο την εισήγηση του κου Κανά, θα παρουσιάσει ολόκληρο το καθεστώς του νόμου 3869/2010 όπως αυτό έχει διαμορφωθεί  πλέον με την ισχύ των Ν.4336/2015 και 4346/2015

Τέλος η κα  Μαρία Πετροπούλου, Δικηγόρος ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου, Υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Αθηνών, έρχεται για να εξειδικεύσει σε ένα θέμα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα κατά καιρούς την εγχώρια νομοθετική εξουσία τα τελευταία χρόνια για το πώς η ανάγκη για πιστοληπτική πληροφόρηση των τραπεζών σχετικά με τους δανειολήπτες οριοθετείται από το δίκαιο των προσωπικών δεδομένων και πως αντιμετωπίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για μια υπερπλήρη συνεδρία με θέματα που απασχολούν κάθε συνάδελφο και θα ωφελήσουν τα μέγιστα όποιον την παρακολουθήσει σε συνδυασμό πάντα με άψογο περιβάλλον συνεδρίασης σε μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες του τόπου μας.

Ραντεβού στα Μετέωρα..

Αναστάσιος Ι. Σπηλιόπουλος, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Ν.e-Θέμις

 

Tags: ,Αφήστε μια απάντηση


Back to Top ↑