full screen background image

News Flash

29 Μαρτίου 2017 - Αποτελέσματα Πανελλήνιου Διαγωνισμού Υποψηφίων Δικηγόρων Β’ Εξεταστικής Περιόδου 2016   Δείτε τους επιτ ... +++ 29 Μαρτίου 2017 - Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 : Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και Διαιτησία – Η διαδικασία παραπομπής   Ημερομηνία: Πέμ ... +++ 29 Μαρτίου 2017 - 15-17 Ιουνίου 2017 : Επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σύγχρονα ζητήματα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών»   Στο πλαίσιο της ... +++ 27 Μαρτίου 2017 - Ποδοσφαιρικό τουρνουά μεταξύ της ποδοσφαιρικής ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «ΣΟΛΩΝ» και ομάδας κρατουμένων του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού   ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Το ... +++ 27 Μαρτίου 2017 - Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την παράλληλη ασφάλιση (άρθρο 36 του Ν. 4387/2016) Η εγκύκλιος του Υπο ... +++ 27 Μαρτίου 2017 - Απαγόρευση της χρήσης των ανώνυμων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής   Στην απαγόρευσ ... +++ webdesign

Δικαιοσύνη

Published on Σεπτέμβριος 20th, 2016 | by eThemis

0

Η μακρόσυρτη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η απαξίωση της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης της Χρυσής Αυγής διαφαίνεται πλέον καθαρά ως κύρια στρατηγική από την πλευρά των κατηγορουμένων και του περιβάλλοντός τους, με τις συνεδριάσεις να έχουν πλέον υπερβεί τις 80. Δεν είναι μόνο ότι το εδώλιο παραμένει κενό σε κάθε συνεδρίαση, παρά το πυκνό κατηγορητήριο με τους 68 εμπλεκομένους, είναι και η στάση που τηρείται απέναντι σε μάρτυρες κατηγορίας τόσο από εκπροσώπους της υπεράσπισης όσο και από μέλη του ακροατηρίου που διάκεινται φιλικά προς τη Χρυσή Αυγή.

Η σημερινή επέτειος, με τη συμπλήρωση τριών ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, υπόθεση-κορωνίδα στην οικεία δικογραφία, συναντά τη δίκη σε ένα σημείο κομβικό: μόλις έχει ολοκληρωθεί η εξέταση μαρτύρων που σχετίζονται με την ανθρωποκτονία του 34χρονου μουσικού και έχει αρχίσει η διερεύνηση άλλων επιθέσεων, όπως αυτή στο Πέραμα τον Ιούνιο του 2012 σε αιγύπτιους αλιεργάτες, ενώ εκκρεμούν αιτήματα εκατέρωθεν για κλήτευση μαρτύρων, μεταξύ άλλων του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια.

Η υπεράσπιση έχει ζητήσει να προσέλθει ο κ. Δένδιας, παρότι ο ίδιος δηλώνει ότι ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση, προκειμένου να καταδείξει ότι υπήρχε πολιτικός δάκτυλος για τη δίωξη της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Από τον Ντογιάκο στη Λεπενιώτη
Τίποτε στη δικαστική αίθουσα του Εφετείου Αθηνών δεν θυμίζει τις ημέρες της σύλληψης των κατηγορουμένων, με κορυφαία αυτή του γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, και το κλίμα στο οποίο διατυπώθηκε η πρόταση για παραπομπή τους σε δίκη από τον εισαγγελέα Εφετών και τέως διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο. Οι κατηγορούμενοι βουλευτές απαξιούν εξαρχής να εμφανιστούν σε ένα σκηνικό που θέλει σαφώς ενδυναμωμένη τη Χρυσή Αυγή πολιτικά, ενώ ακόμη και ο Γιώργος Ρουπακιάς, δράστης της δολοφονίας Φύσσα, έχει επιλέξει να μην προσέρχεται στο Εφετείο αφότου έληξε το ανώτατο όριο προφυλάκισής του και του επεβλήθη κατ’ οίκον περιορισμός.

Την προσπάθεια να κατεβεί ο πήχης στο επίπεδο μιας συνηθισμένης ποινικής διαδικασίας αντικρούει σθεναρά η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη, η οποία δεν φείδεται παρεμβάσεων, υπενθυμίζοντας τόσο στην υπεράσπιση όσο και σε φίλους και συγγενείς των κατηγορουμένων ότι αυτή είναι «μια πολύ σημαντική δίκη, δεν είναι θέατρο και όποιος θέλει να γελάει θα περάσει έξω».

Τα γέλια, τα σχόλια, οι αντιπερισπασμοί δεν λείπουν την ώρα της κατάθεσης μαρτύρων κατηγορίας· πολλαπλασιάστηκαν μάλιστα κατά τις καταθέσεις δύο αιγύπτιων αλιεργατών, ο ένας εκ των οποίων υπήρξε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από χρυσαυγίτες στην ταράτσα σπιτιού και ενώ κοιμόταν.

Πηγή: tovima.gr – διαβάστε περισσότερα

Tags: , , ,Αφήστε μια απάντηση


Back to Top ↑