Αρθρογραφία Γεωργίου Ρούντα

Γεώργιος Ρούντας: Αρθρογραφία από τη Συντακτική Ομάδα του eΘέμις σχετική με τη Nομική Eπικαιρότητα

ethemis




"Σκέψεις, απόψεις, ερωτήματα και ερωτηματικά"

author ethemis Ρούντας Γεώργιος* 21 Αpr 2017 9 min read

Μία απλή περιδιάβαση στις ενημερωτικές ιστοσελίδες του διαδικτύου και η ανάγνωση διαφόρων άρθρων, νομικών συγγραμμάτων, σχετικών βιβλίων αλλά και ερευνών αρκεί για να αντιληφθεί ο σύγχρονος πολίτης μίας κοινωνίας, πόσο σημαντικά είναι τα προσωπικά του δεδομένα, τα βιομετρικά του στοιχεία και η ακεραιότητα και το απρόσβλητο-αδιάβλητο της μοναδικότητος της προσωπικότητός του.

Κάθε άτομο στον πλανήτη έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητός του καθώς και στην απόλυτη προστασία αυτής μαζί με κάθε τρόπο έκφανσής της στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Πρόκειται για μία σταθερά αξία του πανανθρώπινου πολιτισμού, η οποία έχει εδραιωθεί ως αξίωμα στους αιώνες.

Κάθε άνθρωπος, όπως ακριβώς τον έπλασε Ο Θεός είναι εντελώς μοναδικός στην κτίση, με τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα, την δική του μοναδική προσωπικότητα και την δική του μοναδική αξία, στοιχεία τα οποία ως έμπρακτη απόδειξη της Αγάπη Του Θεού μπορούν να οδηγήσουν με τις κατάλληλες νηπτικές προϋποθέσεις στην Θέωση, ως υπέρτατου σκοπού της ζωής.

Αυτά τα εντελώς μοναδικά, δυναμικά και γεμάτα ζωή και ουσία χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου, είναι εκείνα τα οποία δημιούργησαν τον παγκόσμιο πολιτισμό και οδήγησαν τις κοινωνίες να προοδεύσουν, να αλληλεπιδράσουν, να συγχρωτιστούν υγιώς και προς ψυχική ωφέλεια αλλά και να προστατέψουν τον ίδιο τον άνθρωπο από ολοκληρωτικές, αυταρχικές, δυναστικές ιδεολογίες, συμπεριφορές και κινήματα, τα οποία ως αποκυήματα φαύλων και εμπαθών νοοτροπιών εκδηλώνονται στην ιστορία.

Κάθε άνθρωπος στην καθημερινότητά του και στο πλαίσιο των ευνομούμενων δημοκρατικών κοινωνιών έχει αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζεται υγιώς, ελεύθερα χωρίς να προσβάλλει την ελευθερία των άλλων ή να γίνεται αντικείμενο κακόβουλων επιβολών εξουσίασης και ελέγχου. Η ελεύθερη και υγιής αυτή έκφραση και οι εκδηλώσεις αυτής αποτελούν το σύνολο της προσωπικότητος του κάθε ανθρώπου, το προσωπικό του στίγμα, τα προσωπικά του στοιχεία, τα μοναδικά του προσωπικά δεδομένα, τα ευαίσθητα προσωπικά και βιομετρικά του δεδομένα. Η μοναδική του προσωπική ταυτότητα, που τον ξεχωρίζει και τον κάνει μοναδικό.

Οι ιδέες του, οι απόψεις του, τα πιστεύω του, οι αδυναμίες, τα πάθη, τα λάθη, τα σφάλματα και οι αποτυχίες του, τα ταλέντα και οι αρετές του, οι προτιμήσεις του σε κάθε τομέα, οι πράξεις του, τα λεγόμενα και τα γραπτά του, οι έγνοιες του, οι επιθυμίες και τα οράματά του, τα ιδανικά του και οι αγώνες του, η εργασία του, η οικονομική του κατάσταση, οι χρηματικές οφειλές του, επιπλέον οι διατροφικές του συνήθειες, το ιατρικό του ιστορικό, οι ασθένειες τις οποίες ενδεχομένως έχει σωματικές ή ψυχικές, η ομάδα αίματος, στοιχεία του οργανισμού του, η φαρμακευτική αγωγή την οποία ίσως να χρησιμοποιεί αλλά και η μελλοντική του ιατρική κατάσταση και γενικά ο χώρος, ο τόπος και η διάρκεια διαμονής του σε κάθε σημείο του πλανήτη, από το οποίο πέρασε στο διάβα της ζωής του, όλα αυτά τα στοιχεία μαζί αποτελούν τον πυρήνα των ευαίσθητων προσωπικών και βιομετρικών δεδομένων του κάθε ατόμου.

Σε μία εποχή, όπως η σημερινή, όπου όλα πλέον μεταβαίνουν, αν όχι πλήρως έστω σε μεγάλο βαθμό, από την αναλογική στην ψηφιακή μορφή, όπου αμέτρητες βάσεις δεδομένων ανά τον πλανήτη έχουν δημιουργηθεί σε αρχεία υπολογιστών εταιρειών, τραπεζών κρατικών φορέων, πολιτικών αρχών, ιατρικών ιδρυμάτων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων και τομέων ασφαλείας, σε συνδυασμό με τις αμέτρητες δυνατότητες προσβολής, αλλοίωσης, υποκλοπής αλλά και διαγραφής όλων των ανωτέρω ευαίσθητων προσωπικών μας δεδομένων, από κακόβουλους χρήστες και κακόβουλες-παράνομες δραστηριότητες μέσω του διαδικτύου, αν μη τι άλλο τουλάχιστον τα εύλογα ερωτήματα περί της ασφάλειας όλων των δεδομένων μας, είναι κάτι παραπάνω από πολλά!

Επίσης στην εποχή μας αρκετά είναι και τα δίπολα τα οποία δημιουργούνται , όπως επί παραδείγματι : Πάταξη Φοροδιαφυγής και Ελευθερία Διαχείρισης Χρέους, Κατοχή χρήματος σε υλική μορφή και Ψηφιακό-Ηλεκτρονικό Χρήμα, Ελευθερία προσωπικής μετακινήσεως - έκφρασης και Τρομοκρατία, Ελευθερία απόψεων και Προστασία ευπαθών ομάδων, Προσωπικές απόψεις και Πολιτική ορθότητα, προσωπικές επιλογές και μόδα, Ιδιωτική οικονομική ανάπτυξη - ανεξαρτησία και κρατισμός - διεθνής οικονομικός έλεγχος και πολλά άλλα, τα οποία κάνουν την εικόνα της ζωή μας ακόμη πιο σύνθετη και πολύπλοκη.


ethemis

Όλοι μας , είτε σε περισσότερο είτε σε μικρότερο βαθμό, έχουμε αυτοβούλως εκθέσει – ίσως και εσφαλμένως – πολλά από τα προσωπικά μας δεδομένα, στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως. Facebook, Twitter, e-mail, bloggs , skype , linkedin, viber, messenger , έξυπνες κάρτες με rfid , κινητά με gps, πλοηγοί οδηγήσεως για αυτοκίνητα , ίσως και ηλεκτρονικά εισιτήρια δημόσιων μεταφορών, κάρτες ασθενείας, κάρτες μισθοδοσίας – πληρωμής – εξοφλήσεως οικονομικών δεδομένων – χρεών, κωδικοί αριθμοί κάρτας πολίτη και ένα σωρό άλλες εφαρμογές εναποθέτουν-αποθηκεύουν, σε βάσεις δεδομένων ανά τον κόσμο, ολόκληρη την καθημερινή μας ζωή, ολόκληρη την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα μας, ολόκληρη την ψυχοσύνθεσή μας, όλη την κοινωνική δραστηριότητά μας σε κάθε λεπτό σε κάθε γεωγραφικό στίγμα!

Μετά από αυτά ένα λογικό ίσως ερώτημα θα ήταν, το ποιος αποθηκεύει όλα αυτά τα ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα, το ποιος τα διαχειρίζεται , πώς τα διαχειρίζεται και γιατί, αν υφίσταται ασφάλεια αποθήκευσης και διαχείρισης, αν διαρρέουν σε χέρια κακόβουλων τρίτων, αν μπορούν να αλλοιωθούν, αν μπορεί κάποιος να τα κλέψει και να τα πουλήσει σε τρίτους, αν μπορεί κάποιος να τα αλλοιώσει ή να τα διαγράψει εντελώς και να προβεί ενδεχομένως και σε εκβιασμούς, επίσης αν όντως κάποιος τα προστατεύει, τότε τα μέσα προστασίας είναι επαρκή ή όχι και τους φύλακες τελικά ποιος του φυλάει και τους ελέγχει ;

Προσπαθώ να σκεφτώ πώς θα αντιδρούσε κάποιος αν σε μία συνέντευξη για εργασία, του έλεγε ο υπεύθυνος εργοδότης, ότι δεν τον προσλαμβάνει γιατί θεωρεί, ότι κάποιες μύχιες και αυστηρώς προσωπικές του απόψεις δεν συνάδουν με τις δικές του – δηλαδή του εργοδότη - ή γιατί από τον ιατρικό φάκελο του υποψηφίου για εργασία διαπίστωνε, ότι πάσχει από σοβαρή ασθένεια και δεν θα του απέδιδε στην εργασία τα κέρδη που θα ήθελε!

Επίσης προσπαθώ να σκεφτώ πως θα αντιδρούσε κάποιος αν ένα πιστωτικό ίδρυμα π.χ. μία τράπεζα, του έλεγε, ότι δεν θέλει να του χορηγήσει δάνειο, γιατί κρίνει η τράπεζα με βάση το καταναλωτικό του προσωπικό προφίλ από τις καθημερινές του αγορές, ότι δεν είναι φερέγγυος οφειλέτης ή ότι είναι πολύ πιθανό να χωρίσει με την σύζυγό του και άρα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα δάνειο.

Ακόμη σκέφτομαι τι θα έκανε κάποιος εάν μία ασφαλιστική εταιρεία του έλεγε, ότι από τον ιατρικό προσωπικό του φάκελο διαπιστώνει, ότι είναι φορέας μίας ασθένειας και άρα δεν τον ασφαλίζει γιατί ενδεχομένως να μην έχει πολλά χρόνια ζωής. Ενδιαφέρουσα θα ήταν ίσως και η ερώτηση αναφορικά με το τι θα έκανε κάποιος, αν έβλεπε ξαφνικά το πρόσωπό του από φωτογραφίες του ή των προσώπων της οικογένειάς του ή των παιδιών του σε διάφορες διαφημιστικές αφίσες ή σε διαφημίσεις πάσης φύσεως στην τηλεόραση χωρίς να το γνωρίζει καθόλου και οι οποίες ενδεχομένως να είναι μέχρι και εντελώς προσβλητικές ή εξευτελιστικές.

Μία ακόμη ανάλογη σκέψη θα μπορούσε να γίνει και με περιπτώσεις φαρμάκων για ασθένειες, όπου ενδεχομένως μεγάλες εταιρείες έχοντας τους ιατρικού φακέλους χιλιάδων ασθενών να παζαρεύουν την τιμή του φάρμάκου τους στις αγορές!

Τι θα γινόταν άραγε εάν από κακόβουλη επίθεση ή έστω από κακόβουλη φάρσα, κάποιος χάκερ αλλοίωνε τα προσωπικά δεδομένα ενός ανθρώπου και εκείνος μετά εμφανιζόταν να έχει ασθένειες, ενώ είναι υγιής, να έχει ποινικό φάκελο, ενώ είναι παντελώς καθαρός σε όλα, να έχει οικονομικές οφειλές στην εφορία, ενώ στην πραγματικότητα δεν χρωστάει τίποτα και πουθενά, να νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο και από κακόβουλη επίθεση να αλλοιωθεί το ιατρικό ψηφιακό ιστορικό του με αποτέλεσμα να του χορηγηθεί λάθος φάρμακό, να διαγραφεί εντελώς το όνομά του και το ιστορικό του ή ακόμη ακόμη να μην φαίνεται πουθενά στα ψηφιακά αρχεία της χώρας του και να μην μπορεί να κάνει κανενός είδους συναλλαγή ή να ζητήσει προστασία από την δικαιοσύνη της χώρας του ; Τι θα γινόταν εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε σε χιλιάδες πολίτες μία χώρας ή στα κρατικά ή στρατιωτικά αρχεία της;


ethemis

Αν σε μία χώρα επίσης η οποία έχει εφαρμόσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές πλήρως και το ηλεκτρονικό - ψηφιακό νόμισμα, μια κακόβουλη επίθεση από εξειδικευμένους χρήστες διαδικτύου θα μπορούσε να εξαφανίσει όλη την ψηφιακή χρηματική περιουσία ενός πολίτη στο δευτερόλεπτο με το πάτημα ενός κουμπιού ή να του αφαιρέσει ποσά για χρηματικές του οφειλές; Θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα μία συντονισμένη ψηφιακή επίθεση στην περιουσία του ίδιου του κράτους άραγε ;

Μία σειρά ερωτημάτων, σκέψεων, προβληματισμών, απόψεων, γενικών αναφορών από το σύνολο των εικόνων της καθημερινής ζωής γεννώνται, ίσως ορθά ίσως και όχι, άλλοτε με περισσότερη ένταση άλλοτε όχι.

Πάντως η βασική σταθερά είναι μία, αυτής της αδήριτης ανάγκης να αποκτήσει ο πολίτης παιδεία, γνώση και μέσα προστασίας των προσωπικών του δεδομένων, τα οποία είναι τόσο σημαντικά για τον ίδιο, διότι στην ουσία πρόκειται για τον ίδιο του τον εαυτό. Εξίσου σημαντική και αναγκαία είναι η παροχή παιδείας σε όλους στους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας και η δημιουργία τεχνικών μέσων προστασίας των νέων από την λάθος χρήση του διαδικτύου και το κυριότερο η δημιουργία μίας άρτιας νομοθεσίας, η οποία με τον πλέον επιστημονικό τρόπο θα εξασφαλίζει την υγιή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου, την ανάλογη διακίνηση των προσωπικών δεδομένων και την παροχή παιδείας. Πρόκειται για μία αναγκαιότητα της εποχής, η οποία εξασφαλίζει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.




* Ο Γ. Ρούντας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12-2-1981. Το έτος 1999 εισήχθη στην Νομική Σχολή Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 2005. Είναι Δικηγόρος Αθηνών. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, τα έτη 2010 έως και 2012. Από το 2009 έως και σήμερα είναι ιδρυτικό μέλος της Επιστημονικής Ενώσεως Δικηγόρων e-Θέμις.








ethemis map

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου για δικηγόρους & νομικούς.

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis map

Επιστημονική            Αρθρογραφία

Από την Συντακτική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis map

Ψηφιακό             Αποθετήριο

Aναζητήστε τις δημοσιεύσεις του παλαιού ethemis.gr 2011-2015

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους Aνεξάρτητους Φορείς

View more
ethemis map

Δικηγορικοί            Σύλλογοι

Νέα και Χάρτης Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας

View more