Τι είναι τα Fake news;;;

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ June 14, 2017: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Τι είναι τα Fake news;;;

***Του Τάσου Σπηλιόπουλου, Δικηγόρου Πατρών, Αντιπρόεδρου της Ε.Ε.Ν. e- Θέμις

Όποιος είδε τον τελευταίο κύκλο της τηλεοπτικής σειράς Ηomeland έχει σχηματίσει ήδη μια εικόνα για το τι είναι τα fake news αλλιώς hoax. Πρόκειται για το νέο υπερ-όπλο στο χώρο της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας μέσω του διαδικτύου. Συνήθως η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής: εμφανίζονται μερικές ιστοσελίδες, δήθεν ενημερωτικές, με πηγαίους τίτλους που παρουσιάζουν μια είδηση- αποκάλυψη- βόμβα, δήθεν επιβεβαιωμένη. Αμέσως η είδηση αναπαράγεται από εκατοντάδες χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μαζί με σχόλια και κριτικές, ώσπου γίνεται viral. Συχνά φτάνει και στα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ιστοσελίδες, εφημερίδες, οι οποίες χωρίς να μπορούν να διασταυρώσουν την είδηση την αναπαράγουν.  Φτάνουμε έτσι σε ένα σημείο όπου η επικαιρότητα κατακλύζεται από μια ψεύτικη είδηση που παραπληροφορεί και διαμορφώνει την κοινή γνώμη για να αποκομίσει τα αποτελέσματα που θέλουν οι δημιουργοί της.
Πίσω από όλη αυτή τη δραστηριότητα, υποστηρίζεται ότι είτε βρίσκονται εταιρείες με ειδικότητα στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε ομάδες hacker που αναλαμβάνουν τέτοιες δράσεις έναντι αδράς αμοιβής. Οι ίδιοι λοιπόν δημιουργούν αρχικώς τις ιστοσελίδες, αναρτούν τις ειδήσεις και εν συνεχεία, δημιουργούν χιλιάδες ψεύτικα προφίλ σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναπαράγουν τις ειδήσεις, σχολιάζουν και φροντίζουν να αποκτήσει η είδηση τη δημοσιότητα και το περιεχόμενο που επιθυμείται.
Μεγάλο ρόλο θεωρείται ότι έπαιξαν τα fake news στην προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016, όπου εμφανίζονταν συχνά ψεύτικες ειδήσεις υπέρ του ενός ή του άλλου διεκδικητή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δήθεν τεράστιο σκάνδαλο  γνωστό ως #pizzagate  που ενέπλεκε ακόμα και τη Χίλαρυ Κλίντον σε κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με έδρα την πιτσαρία του ομογενούς Τζέιμς Αλεφαντή στην Ουάσιγκτον. Η ιστορία διακινήθηκε ευρέως στο Διαδίκτυο με αποτέλεσμα ένοπλος 28χρονος Αμερικανός να εισβάλει στην πιτσαρία πυροβολώντας αδιακρίτως χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.
Η ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου έχει ανησυχήσει τις μεγάλες εταιρείας του διαδικτύου, το Facebook και την Google, που ψάχνουν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου. Ήδη εδώ και λίγες εβδομάδες έγινε η αρχή στις ΗΠΑ από το facebook. Όταν κάποιος χρήστης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης πρόκειται να μοιραστεί μια είδηση που έχει διαψευστεί τότε κάτω από την ανάρτηση εμφανίζεται σχετική προειδοποίηση. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει ποιες ιστοσελίδες ή φορείς καταρρίπτουν τη συγκεκριμένη είδηση. Η προειδοποίηση για την πλάνη παραμένει ορατή κάτω από την ανάρτηση για να τη δουν και οι φίλοι του χρήστη. Αυτή η δυνατότητα ακόμη δεν προσφέρεται από το Facebook στην Ελλάδα.
Επίσης στη Γαλλία ενόψει τον προεδρικών εκλογών, το Facebook διέγραψε 30.000 ψεύτικους λογαριασμούς και πραγματοποίησε εκστρατεία ενημέρωσης μέσω των μεγάλων εφημερίδων. Το θέμα έχει απασχολήσει και το Ευρωκοινοβούλιο το οποίο συνεδρίασε για αυτό το σκοπό στις 5 Απριλίου Στη συζήτηση στην Ολομέλεια μίλησε ο Επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία Άντρους Άνσιπ, ο οποίος δήλωσε ότι θεωρεί απαραίτητη τη βελτίωση της εκπαίδευσης σε σχέση με τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική σκέψη. « Είναι καλύτερη η επικοινωνία με βάση τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την προστασία των μειονοτήτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων », τόνισε. Στη Γερμάνια, στο πλαίσιο των δρακόντειων μέτρων που λαμβάνει το Βερολίνο για την καταπολέμηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων (fake news) μέσω των social media, το γερμανικό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να υιοθετήσει τις επόμενες ημέρες ένα νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιβολή προστίμων ύψους μέχρι και 50 εκατ. ευρώ σε κοινωνικά δίκτυα που αποτυγχάνουν να διαγράψουν fake news.
 Στη χώρα μας το φαινόμενο δεν έχει απασχολήσει σοβαρά, την επίσημη εξουσία, ενώ αντίθετα γίνονται κινήσεις από ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των ψευδών ειδήσεων, όπως οι ιστοσελίδες www.hellenichoaxes.gr, www.fighthoax.com. Το σίγουρο όμως είναι ότι το φαινόμενο παίρνει τέτοιες διαστάσεις που σίγουρα θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο στο εγγύς μέλλον.

Στη χώρα μας το φαινόμενο δεν έχει απασχολήσει σοβαρά, την επίσημη εξουσία, ενώ αντίθετα γίνονται κινήσεις από ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των ψευδών ειδήσεων, όπως οι ιστοσελίδες www.hellenichoaxes.gr, www.fighthoax.com. Το σίγουρο όμως είναι ότι το φαινόμενο παίρνει τέτοιες διαστάσεις που σίγουρα θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο στο εγγύς μέλλον.



Source/ Author:ethemis.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom