Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / May 30, 2017: Μοντέλο Μεταρρύθμισης της Δικαστικής Χωροταξίας από Ανώτατους Δικαστικούς

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Μοντέλο Μεταρρύθμισης της Δικαστικής Χωροταξίας από Ανώτατους Δικαστικούς

Ανώτατοι Δικαστικοί Υπάλληλοι προτείνουν τη θέσπιση ενός μοντέλου όμοιου με τον Καλλικράτη, με σκοπό την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας. Μία από τη βασικότερες προτάσεις αφορά αλλαγές στην δικαστική χωροταξία, η οποία, όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, εξυπηρετεί μεν τοπικιστικά συμφέροντα, εντούτοις δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του δικαστικού χώρου. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την εμπεριστατωμένη μελέτη του εν ενεργεία ανώτατου δικαστικού, συμβούλου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου , στη χώρα μας λειτουργούν 30 διοικητικά πρωτοδικεία, 6 εκ των οποίων βρίσκονται στην Πελοπόννησο και 2 στην Αιτωλοακαρνανία. Πολλά από τα πρωτοδικεία αυτά βρίσκονται σε αρκετά κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ άλλα υπολειτουργούν. Αντιθέτως, η Αθήνα διαθέτει μόνο ένα πρωτοδικείο που εξυπηρετεί τις ανάγκες ολόκληρης της Αττικής. Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πρακτική καθώς χώρες με ίσο με την Ελλάδα πληθυσμό (π.χ. Αυστρία, Σουηδία και Πορτογαλία) έχουν από εννέα έως δώδεκα πρωτοδικεία.  


Με βάση τα παραπάνω, με σχέδιο του ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Χρήστος Γεραρής προτείνει ριζικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες καθιστούν πιο αποτελεσματική τη λειτουργία των πρωτοδικείων, χωρίς όμως να προβλέπουν το κλείσιμο τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραρής προτείνει, από τα 30 πρωτοδικεία, τα 10 να λειτουργούν ως κεντρικά και τα 20 ως περιφερειακά. Οι δικαστές θα βρίσκονται κατ’αρχήν στα κεντρικά πρωτοδικεία και θα μετακινούνται στα περιφερειακά όταν προκύπτουν διαφορές προς επίλυση. Όπως τόνισε στην «Κ» ο σύμβουλος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος,  «το σύγχρονο μοντέλο στηρίζεται στη δημιουργία λιγότερων, μεσαίου μεγέθους δικαστηρίων όπου υπηρετούν τουλάχιστον 20-30 δικαστές και εξειδικευμένο υπαλληλικό προσωπικό, με δίκτυο τεχνολογικών υποδομών που επιτρέπει την, με ηλεκτρονικό τρόπο, εισαγωγή και διαχείριση των υποθέσεων καθώς και τη διεξαγωγή των δικών με τηλεσυνεδρίαση. Έτσι, μειώνεται η χρήση του χαρτιού και δεν απαιτείται η φυσική παρουσία των δικηγόρων και διαδίκων, ενώ ενισχύεται η αρχή της εγγύτητας καθώς και κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών έχουν πρόσβαση και παρουσία με ηλεκτρονικά μέσα στα δικαστήρια». 


Για τις ριζικές αλλαγές του δικαστικού συστήματος ο κ. Μιχάλης Πικραμένος παρουσιάζει στις 30 του μήνα εμπεριστατωμένη μελέτη από τη Νομική Βιβλιοθήκη.

το σύγχρονο μοντέλο στηρίζεται στη δημιουργία λιγότερων, μεσαίου μεγέθους δικαστηρίων όπου υπηρετούν τουλάχιστον 20-30 δικαστές και εξειδικευμένο υπαλληλικό προσωπικό


LATEST POSTS
ethemis

Δίκαιο     Πληροφορικής

Διαδίκτυο, Προσωπικά Δεδομένα, Διαδικτυακή Εγκληματικότητα και Νομικά Ζητήματα στον Κυβερνοχώρο

View more
ethemis map

Ποινικό     Δίκαιο

Πρακτικά και Θεωρητικά Ζητήματα Ποινικού Δικαίου, Αρθρογραφία, Νομολογία, Βιβλιογραφία και Εκδηλώσεις

View more
ethemis

Δημόσιο     Διεθνές     Δίκαιο

Παρουσίαση και ανάλυση νομολογιακών και νομοθετικών εξελίξεων σε ζητήματα διεθνούς δικαίου

View more
ethemis map

Δημόσιο            Δίκαιο

Φορολογικό δίκαιο, το δίκαιο δημοσίων συμβάσεων και το Διοικητικό δίκαιο

View more
ethemis map

Δίκαιο     Αλλοδαπών

Ζητήματα Mεταναστευτικού και Προσφυγικού δικαίου, Νομολογία, Νομοθεσία, Ειδησεογραφία

View more
ethemis

 

Νομική Επικαιρότητα και Ειδησεογραφία, Ελληνική και Διεθνής

View more
ethemis map

Ψηφιακό             Αποθετήριο

Aναζητήστε τις δημοσιεύσεις του παλαιού ethemis.gr 2011-2015

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους Aνεξάρτητους Φορείς

View more
ethemis map

Δικηγορικοί            Σύλλογοι

Νέα και Χάρτης Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας

View more