Τοποθέτηση της ΕΔΕ για το Πολυνομοσχέδιο

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ May 22, 2017: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Τοποθέτηση της ΕΔΕ για το Πολυνομοσχέδιο

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), εκπροσωπούμενη από τον Γ.Γ. κ. Νικόλαο Σαλάτα και τον Εκπρόσωπο Τύπου κ. Χαράλαμπο Σεβαστίδη, τοποθετήθηκε  στη συνεδρίαση των συναρμόδιων Επίτροπων στη Βουλή σχετικά με τα μέτρα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε ως «βίαιη περικοπή.. των αποδοχών της πιο ευάλωτης κοινωνικής ομάδας» τη μείωση των συντάξεων κατά 18%  που προβλέπεται από άρθρο 1 του Πολυνομοσχεδίου, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση της στη Αιτιολογική Έκθεση σύμφωνα με την οποία οι περικοπές δεν παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας. 

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΔΕ η κατάργηση της εγκριτικής Υπουργικής Απόφασης  για τις ομαδικές απολύσεις και η αντικατάσταση της από τον έλεγχο του  Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (άρθρο 17)  καθιστά τις ομαδικές απολύσεις «πλέον ελεύθερες,  χωρίς δυνατότητα παρέμβασης του Υπουργού Εργασίας» . Εξάλλου, η ρύθμιση αυτή δεν εναρμονίζεται με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που δέχθηκε ότι η έγκριση των ομαδικών απολύσεων με υπουργική απόφαση είναι σύμφωνη με την Κοινοτική Οδηγία.

Την αντίθεση της και προς άρθρο 20 του πολυνομοσχεδίου εξέφρασε η ΕΔΕ το οποίο θεσπίζει την άμεση εκδίκαση (με τη διαδικασία του άρθρου 22 παρ. 4 Ν. 1264/1982) των διαφορών που προκύπτουν  σε περίπτωση κήρυξης απεργίας σε επιχείρηση από την υπερημερία του εργοδότη (άρθρο 656 ΑΚ). Σύμφωνα με την ΕΔΕ σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι «να νομιμοποιήσει την έμμεση καθιέρωση του δικαιώματος του εργοδότη για ανταπεργία (lock out)»παρότι η ανταπεργία απαγορεύεται ρητά από το νόμο 1264/1982.

Επιπλέον, η ρύθμιση του άρθρου 56 παρ.9 που προβλέπει τη συμμετοχή τριών  δικαστών σε Επιτροπή που κρίνει τη νομιμότητα καταγγελίας της σύμβασης εργασίας ιδιωτικού εκπαιδευτικού και ιδιωτικού σχολείου «μετατρέπει την Επιτροπή σε Δικαστήριο» καθότι σε αυτή μετέχουν δικαστές που συμμετέχουν στο ίδιο τμήμα (Τμήμα Εργατικών Διαφορών) που εκδίδει τις δικαστικές αποφάσεις. Η ρύθμιση του άρθρου αντιφάσκει με την προ λίγων μηνών αφαίρεση από τους Δικαστές  μη δικαστικών αρμοδιοτήτων (αρχαιρεσίες σε συνδικαλιστικά όργανα)  με την αιτιολογία ότι «οι δικαστές πρέπει να μείνουν απερίσπαστοι στα καθήκοντά τους».

Τέλος, η ΕΔΕ κρίνει προβληματικό  το άρθρο 65 του πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο ποινική δίωξη κατά των τραπεζικών στελεχών  εφόσον υπάρχουν ενδείξεις για ποινικό αδίκημα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ασκεί 3μελής ad hoc επιτροπή από έναν Αρεοπαγίτη και δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Η ρύθμιση αυτή, υποστηρίζει η ΕΔΕ, «εισάγει το ακαταδίωκτο στα τραπεζικά στελέχη για τα κόκκινα δάνεια» και «δείχνει τη δυσπιστία της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας προς τη δικαστική εξουσία».

Συμπερασματικά, στην τοποθέτηση της η ΕΔΕ εκφράζει την ανησυχία της ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου μειώνουν  τη νομοθετική προστασία των εργαζομένων και δείχνουν τη δυσπιστία του νομοθέτη προς τη δικαστική εξουσία.

Η ρύθμιση αυτή, υποστηρίζει η ΕΔΕ, «εισάγει το ακαταδίωκτο στα τραπεζικά στελέχη για τα κόκκινα δάνεια» και «δείχνει τη δυσπιστία της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας προς τη δικαστική εξουσία.»



Source/ Author:Ende.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom