Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / May 22, 2017: Τοποθέτηση της ΕΔΕ για το Πολυνομοσχέδιο

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Τοποθέτηση της ΕΔΕ για το Πολυνομοσχέδιο

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), εκπροσωπούμενη από τον Γ.Γ. κ. Νικόλαο Σαλάτα και τον Εκπρόσωπο Τύπου κ. Χαράλαμπο Σεβαστίδη, τοποθετήθηκε  στη συνεδρίαση των συναρμόδιων Επίτροπων στη Βουλή σχετικά με τα μέτρα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε ως «βίαιη περικοπή.. των αποδοχών της πιο ευάλωτης κοινωνικής ομάδας» τη μείωση των συντάξεων κατά 18%  που προβλέπεται από άρθρο 1 του Πολυνομοσχεδίου, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση της στη Αιτιολογική Έκθεση σύμφωνα με την οποία οι περικοπές δεν παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας. 

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΔΕ η κατάργηση της εγκριτικής Υπουργικής Απόφασης  για τις ομαδικές απολύσεις και η αντικατάσταση της από τον έλεγχο του  Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (άρθρο 17)  καθιστά τις ομαδικές απολύσεις «πλέον ελεύθερες,  χωρίς δυνατότητα παρέμβασης του Υπουργού Εργασίας» . Εξάλλου, η ρύθμιση αυτή δεν εναρμονίζεται με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που δέχθηκε ότι η έγκριση των ομαδικών απολύσεων με υπουργική απόφαση είναι σύμφωνη με την Κοινοτική Οδηγία.

Την αντίθεση της και προς άρθρο 20 του πολυνομοσχεδίου εξέφρασε η ΕΔΕ το οποίο θεσπίζει την άμεση εκδίκαση (με τη διαδικασία του άρθρου 22 παρ. 4 Ν. 1264/1982) των διαφορών που προκύπτουν  σε περίπτωση κήρυξης απεργίας σε επιχείρηση από την υπερημερία του εργοδότη (άρθρο 656 ΑΚ). Σύμφωνα με την ΕΔΕ σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι «να νομιμοποιήσει την έμμεση καθιέρωση του δικαιώματος του εργοδότη για ανταπεργία (lock out)»παρότι η ανταπεργία απαγορεύεται ρητά από το νόμο 1264/1982.

Επιπλέον, η ρύθμιση του άρθρου 56 παρ.9 που προβλέπει τη συμμετοχή τριών  δικαστών σε Επιτροπή που κρίνει τη νομιμότητα καταγγελίας της σύμβασης εργασίας ιδιωτικού εκπαιδευτικού και ιδιωτικού σχολείου «μετατρέπει την Επιτροπή σε Δικαστήριο» καθότι σε αυτή μετέχουν δικαστές που συμμετέχουν στο ίδιο τμήμα (Τμήμα Εργατικών Διαφορών) που εκδίδει τις δικαστικές αποφάσεις. Η ρύθμιση του άρθρου αντιφάσκει με την προ λίγων μηνών αφαίρεση από τους Δικαστές  μη δικαστικών αρμοδιοτήτων (αρχαιρεσίες σε συνδικαλιστικά όργανα)  με την αιτιολογία ότι «οι δικαστές πρέπει να μείνουν απερίσπαστοι στα καθήκοντά τους».

Τέλος, η ΕΔΕ κρίνει προβληματικό  το άρθρο 65 του πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο ποινική δίωξη κατά των τραπεζικών στελεχών  εφόσον υπάρχουν ενδείξεις για ποινικό αδίκημα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ασκεί 3μελής ad hoc επιτροπή από έναν Αρεοπαγίτη και δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Η ρύθμιση αυτή, υποστηρίζει η ΕΔΕ, «εισάγει το ακαταδίωκτο στα τραπεζικά στελέχη για τα κόκκινα δάνεια» και «δείχνει τη δυσπιστία της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας προς τη δικαστική εξουσία».

Συμπερασματικά, στην τοποθέτηση της η ΕΔΕ εκφράζει την ανησυχία της ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου μειώνουν  τη νομοθετική προστασία των εργαζομένων και δείχνουν τη δυσπιστία του νομοθέτη προς τη δικαστική εξουσία.

Η ρύθμιση αυτή, υποστηρίζει η ΕΔΕ, «εισάγει το ακαταδίωκτο στα τραπεζικά στελέχη για τα κόκκινα δάνεια» και «δείχνει τη δυσπιστία της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας προς τη δικαστική εξουσία.»


LATEST POSTS
ethemis

Δίκαιο     Πληροφορικής

Διαδίκτυο, Προσωπικά Δεδομένα, Διαδικτυακή Εγκληματικότητα και Νομικά Ζητήματα στον Κυβερνοχώρο

View more
ethemis map

Ποινικό     Δίκαιο

Πρακτικά και Θεωρητικά Ζητήματα Ποινικού Δικαίου, Αρθρογραφία, Νομολογία, Βιβλιογραφία και Εκδηλώσεις

View more
ethemis

Δημόσιο     Διεθνές     Δίκαιο

Παρουσίαση και ανάλυση νομολογιακών και νομοθετικών εξελίξεων σε ζητήματα διεθνούς δικαίου

View more
ethemis map

Δημόσιο            Δίκαιο

Φορολογικό δίκαιο, το δίκαιο δημοσίων συμβάσεων και το Διοικητικό δίκαιο

View more
ethemis map

Δίκαιο     Αλλοδαπών

Ζητήματα Mεταναστευτικού και Προσφυγικού δικαίου, Νομολογία, Νομοθεσία, Ειδησεογραφία

View more
ethemis

 

Νομική Επικαιρότητα και Ειδησεογραφία, Ελληνική και Διεθνής

View more
ethemis map

Ψηφιακό             Αποθετήριο

Aναζητήστε τις δημοσιεύσεις του παλαιού ethemis.gr 2011-2015

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους Aνεξάρτητους Φορείς

View more
ethemis map

Δικηγορικοί            Σύλλογοι

Νέα και Χάρτης Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας

View more