Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / April 10, 2017: Εξαίρεση των δικηγόρων από το ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό καταγγέλλει ο ΔΣΑ

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Εξαίρεση των δικηγόρων από το ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό καταγγέλλει ο ΔΣΑ

«Το νομοσχέδιο εξαιρεί από το ρυθμιστικό του πεδίο τους δικηγόρους», ανέφερε μιλώντας απόψε στην επιτροπή της Βουλής για το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο πρόεδρος της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Β. Αλεξανδρής.

Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξανδρής, ως προϋπόθεση υπαγωγής των φυσικών προσώπων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών, τίθεται η πτωχευτική τους ικανότητα. Κατά αποτέλεσμα εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα, που αντιμετωπίζονται μεν φορολογικώς ως επιτηδευματίες-ατομικές επιχειρήσεις, πλην όμως δεν διαθέτουν εμπορική ιδιότητα, όπως οι δικηγόροι.

«Η εξαίρεση αυτή είναι αδικαιολόγητη, διότι στο πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου θα υπάγονται εν δυνάμει όλες οι οφειλές, είτε αυτές προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα είτε όχι. Συνεπώς δεν δικαιολογείται η εξαίρεση των οφειλετών των προσώπων που δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα», είπε ο κ. Αλεξανδρής και υπογράμμισε ότι η δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο 3869/2010, των προσώπων που δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα, δεν δικαιολογεί την εξαίρεσή τους από την κρίσιμη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης.

«Η εξαίρεση επιτηδευματιών, ατομικών επιχειρήσεων δηλαδή, που εκ του νόμου δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα όπως και οι δικηγόροι, από τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης, συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος τους. Παραβιάζει δε τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης η οποία σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, εφαρμόζεται άμεσα, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές απαιτήσεις τριτενεργεί», είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Ο κ. Αλεξανδρής ενημέρωσε τους βουλευτές μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ότι μετά τις αιτιάσεις αυτές εισήχθη διάταξη στο σχέδιο νόμου για την δυνατότητα κατ’ εξαίρεση ρύθμισης των οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών προς το δημόσιο και προς ασφαλιστικά ταμεία, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές προς ιδιώτες, με το σκεπτικό ότι δεν είναι τότε δυνατή η υπαγωγή στο Ν. 3869/2010. «Η ρύθμιση αυτή, αν και θετική, δεν ικανοποιεί το αίτημα για ευθεία και πλήρη υπαγωγή όλων των ελευθέρων επαγγελματιών στο νόμο, ούτε αντιμετωπίζει τις αιτιάσεις μας», είπε ο κ. Αλεξανδρής.

«Το νομοσχέδιο εξαιρεί από το ρυθμιστικό του πεδίο τους δικηγόρους. Η εξαίρεση αυτή είναι αδικαιολόγητη, διότι στο πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου θα υπάγονται εν δυνάμει όλες οι οφειλές, είτε αυτές προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα είτε όχι. Συνεπώς δεν δικαιολογείται η εξαίρεση των οφειλετών των προσώπων που δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα.»


LATEST POSTS
ethemis

Δίκαιο     Πληροφορικής

Διαδίκτυο, Προσωπικά Δεδομένα, Διαδικτυακή Εγκληματικότητα και Νομικά Ζητήματα στον Κυβερνοχώρο

View more
ethemis map

Ποινικό     Δίκαιο

Πρακτικά και Θεωρητικά Ζητήματα Ποινικού Δικαίου, Αρθρογραφία, Νομολογία, Βιβλιογραφία και Εκδηλώσεις

View more
ethemis

Δημόσιο     Διεθνές     Δίκαιο

Παρουσίαση και ανάλυση νομολογιακών και νομοθετικών εξελίξεων σε ζητήματα διεθνούς δικαίου

View more
ethemis map

Δημόσιο            Δίκαιο

Φορολογικό δίκαιο, το δίκαιο δημοσίων συμβάσεων και το Διοικητικό δίκαιο

View more
ethemis map

Δίκαιο     Αλλοδαπών

Ζητήματα Mεταναστευτικού και Προσφυγικού δικαίου, Νομολογία, Νομοθεσία, Ειδησεογραφία

View more
ethemis

 

Νομική Επικαιρότητα και Ειδησεογραφία, Ελληνική και Διεθνής

View more
ethemis map

Ψηφιακό             Αποθετήριο

Aναζητήστε τις δημοσιεύσεις του παλαιού ethemis.gr 2011-2015

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους Aνεξάρτητους Φορείς

View more
ethemis map

Δικηγορικοί            Σύλλογοι

Νέα και Χάρτης Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας

View more