Εφαρμογή δασικής νομοθεσίας σε κοινόχρηστους χώρους

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ/ April 07, 2017: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Εφαρμογή δασικής νομοθεσίας σε κοινόχρηστους χώρους

Κατόπιν του υπ’ αρ. 131936/5760/27.10.15 εγγράφου ερωτήματος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, Τμήματος Επιτρεπτών Επεμβάσεων στα δασικά εδάφη και προστασίας αστικών χώρων πρασίνου εκδόθηκε η υπ’ αρ. 69/2017 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αφορούσα την νομική αντιμετώπιση και κατ’ επέκταση την προστασία από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας των κοινόχρηστων χώρων που στο σχέδιο πόλεως δεν χαρακτηρίζονται ως πάρκα” ή “άλση”, ως “κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου” ή γενικότερα ως “αστικό πράσινο” αλλά έχουν αποκτήσει εν τοις πράγμασι τέτοιο χαρακτήρα.

Απο την επισκόπηση της νομολογίας όπως αυτή ερμηνεύει τις παρατεθείσες και από την ερωτώσα υπηρεσία διατάξεις προκύπτει ότι κρίσιμο στοιχείο για την εξαιρετική εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας σε εντός σχεδίου εκτάσεις, που δεν χαρακτηρίζονται από το σχέδιο ως άλση ή πάρκα ή κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, αποτελεί ο χαρακτήρας της εκτάσεως κατά το χρόνο ένταξής της στο σχέδιο πόλεως είτε η ένταξη αυτή γίνεται χάριν αναγκών του πολεοδομικού σχεδιασμού είτε όχι.

Επί του τεθέντος ερωτήματος, λοιπόν, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Τμήμα Γ’) γνωμοδότησε ομοφώνως, με την υπ’ αρ. 69/2017 Γνωμοδότησή του, ως εξής : « Οι κοινόχρηστοι χώροι που στο σχέδιο πόλεως δεν χαρακτηρίζονται ως “πάρκα” ή “άλση”, ως “κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου” ή γενικότερα ως “αστικό πράσινο” ούτε φέρουν άλλον ειδικότερο πολεοδομικό χαρακτηρισμό, αλλά έχουν “εν τοις πράγμασι” τέτοιο χαρακτήρα, δηλαδή φέρουν βλάστηση που μπορεί να δικαιολογήσει την εισαγωγή ρυμοτομικής ρύθμισης για τον χαρακτηρισμό τους ως “πάρκα” ή “άλση”, αντιμετωπίζονται ως τέτοια και προστατεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, εφ’ όσον η σχετική διαπίστωση του ανωτέρω χαρακτήρα από την αρμόδια δασική υπηρεσία ανάγεται στον χρόνο ένταξής τους στο οικείο σχέδιο. »

το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Τμήμα Γ’) γνωμοδότησε ομοφώνως, με την υπ’ αρ. 69/2017 Γνωμοδότησή του, ως εξής : « Οι κοινόχρηστοι χώροι που στο σχέδιο πόλεως δεν χαρακτηρίζονται ως “πάρκα” ή “άλση”, ως “κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου” ή γενικότερα ως “αστικό πράσινο” ούτε φέρουν άλλον ειδικότερο πολεοδομικό χαρακτηρισμό, αλλά έχουν “εν τοις πράγμασι” τέτοιο χαρακτήρα...



Source/ Author:nsk.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom